Ascultă viața

Ascultă viața

Lumea prin Culoare și Sunet 2015-2016

Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața”

Proiectul „Ascultă viața” a avut ca scop îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) și integrarea acestora în instituțiile de învățământ de masă prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști, cu un accent deosebit pe regiunile unde nu există personal calificat.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical care se implantează chirurgical copiilor cu hipoacuzii severe şi profunde. Dispozitivul transmite semnalele necesare prin stimularea directă a nervului auditiv prin impulsuri electrice, permițȃnd persoanelor hipoacuzice să audă. Operația de implant cohlear rezolvă ȋnsă doar o parte a deficienței de auz și trebuie urmată de un lung şi anevoios proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească, prin terapie logopedică. Din păcate există regiuni în România fără terapeuți specializați în recuperarea copiilor cu implant cohlear. Ȋn plus, costurile procesului de terapie logopedică de recuperare constituie uneori o povară de netrecut pentru familiile din zonele lipsite de specialiști.

Prin acest proiect:

• S-a derulat un program de specializare pentru 20 de profesioniști în reabilitarea copiilor cu implant, din zonele lipsite de personal calificat
  • Organizatia a cooperat cu centrele de IC, maternități care fac screening neonatal, oferind consiliere și terapie de susținere pentru cel puțin 50 de familii afectate
  • Au fost oferite de servicii de terapie logopedică pentru cel puțin 50 de copii cu implant cohlear pentru o perioadă de 6 luni
  • A fost înființat un cabinet propriu de terapie logopedică și consiliere psihologică.

asculta-viata-simple

Proiectul „Ascultă viața” a implicat peste 50 de copii cu implant cohlear, indiferent de producătorul implantului cohlear și spitalul în care au avut loc intervențiile chirurgicale, copii cu pierdere severă sau profundă a auzului - candidați pentru IC, familiile acestora și specialiști în tratamentul surdității prin IC.

Proiectul a fost finanțat de Fundația Orange cu 131.685 de lei.