Bucuria sunetelor

/ /
Bucuria sunetelor

Lumea prin Culoare și Sunet 2017-2018

Asociația Persoanelor cu Deficiențe de Auz „Ascultă viața!”

Proiectul „Bucuria sunetelor” a avut ca scop îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) și facilitarea integrării acestora în instituțiile de învățământ de masă.

În acest sens au fost create două noi centre de intervenție timpurie la Iași (Liceul tehnologic special Vasile Pavelcu) și Vicovu de Sus – jud. Suceava (Liceul tehnologic special Bivolărie), cu specializarea cadrelor didactice din aceste centre, care ofera servicii de terapie logopedică online pentru minimum 50 de copii cu un acces redus la servicii specializate de terapie. Proiectul continuă îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) început în anul 2015 cu susţinerea Fundaţiei Orange, prin care au fost specializați 20 de profesioniști în reabilitarea vorbirii copiilor cu implant din zonele lipsite de personal calificat.

bucuria-sunetelor

Proiectul și-a propus totodată dezvoltarea și acreditarea unui curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învățământul de masă din întreaga țară, organizarea de cursuri, seminarii și workshop-uri pentru 120 de specialiști și 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experți străini, precum și realizarea unei biblioteci online disponibile gratuit, ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.

Este important de înțeles faptul că operația de implant cohlear rezolvă doar din punct de vedere medical deficiența de auz, iar aceasta trebuie urmată de un lung proces de terapie logopedică în care familia joacă un rol esențial în calitate de co-terapeuți.

În prezent, în România nu este implementată la nivel național testarea auzului la nou-născuți, fapt ce conduce în multe cazuri la depistarea târzie a cazurilor de hipoacuzie care îngreunează recuperarea și totodată nu există o procedură de consiliere a familiilor cu privire la rolul acestora în procesul de recuperare. În același timp, nu există programe de pregătire a cadrelor didactice din învățământul de masă cu privire la integrarea copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear, iar costurile procesului de recuperare – pentru a beneficia de servicii specializate de logoterapie (transport, cazare, sesiuni private), constituie uneori o povară de netrecut pentru familiile din zonele lipsite de acești specialiști.

Proiectul „Bucuria sunetelor” a sprijinit gratuit cel puțin 50 de copii cu IC, indiferent de producătorul implantului cohlear și spitalul în care au avut loc intervențiile chirurgicale, copii cu pierdere severă sau profundă a auzului - candidați pentru IC, familiile acestora și specialiștii în tratamentul surdității prin IC.

Proiectul a fost finanțat cu suma de 167.770 de lei.