Istoria prin Sunet și Atingere

Istoria prin Sunet și Atingere

Proiecte 2017 Lumea prin culoare și sunet

Asociația Tandem

„Istoria prin sunet și atingere” își propune să realizeze o platformă digitală ce va cuprinde materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere pentru predarea și învățarea istoriei românilor. Aceste materiale educaționale vor fi create alături de specialiști de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, iar platforma va fi complet accesibilizată pentru elevii cu deficiențe de vedere.

istoria-prin-sunet-si-atingere

Transformarea materialelor didactice într-un format accesibil elevilor cu deficiențe de vedere va fi realizată prin combinarea textelor cu caractere mărite, a descrierilor audio și în offline a materialelor tactile (ilustrații în relief și copii 3D ale unor artefacte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța). În acest fel, proiectul își propune ca istoria românilor să devină o știință captivantă pentru elevi.

Toate școlile speciale pentru deficienți de vedere din țară și toți elevii cu deficiențe de vedere încadrați în învățământul de masă vor beneficia gratuit de aceste resurse educaționale. Estimativ, în fiecare an școlar în medie 100 de elevi din clasa a VIII-a vor putea învăța istoria altfel. Platforma online va fi însă deschisă tuturor celor pasionați de istoria României.

Proiectul va debuta cu un seminar de două zile prin intermediul căruia 10 profesori de istorie din cadrul școlilor speciale vor participa la ședințe de lucru și analiză, cu scopul de a genera informații ce vor contribui la adaptarea materialelor educaționale la nevoile reale ale elevilor. De asemenea, în cadrul proiectului va fi organizată o școală de vară cu o durată de cinci zile pentru 15 elevi cu deficiențe de vedere care vor vizita Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța și câteva situri istorice aflate în administrarea acestuia. La situri vor avea loc ateliere de meșteșuguri istorice.

Proiectul va fi finanțat cu suma de 184.330 lei.