Solidarity FabLab

Solidarity FabLab

Programe Noutate

În noiembrie 2020, Fundația Orange a lansat un nou program dedicat incluziunii sociale cu ajutorul tehnologiei digitale, în parteneriat cu Asociația Fab Lab Iași: primul centru Solidarity FabLab din România.

Solidarity FabLab este un program de formare în domeniul producției digitale, destinat tinerilor vulnerabili, pentru a promova incluziunea lor socială activă și participativă și a-și îmbunătăți capacitatea de angajare. Primul Solidarity FabLab din România face parte din programul  Solidarity FabLab, program internațional, implementat încă din anul 2014 de Fundația Grupului Orange în 19 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Anul acesta, în contexul pandemiei provocate de noul coronavirus, 52 de centre Solidarity FabLab din 7 țări și-au adaptat activitatea pentru a răspunde nevoilor urgente din sistemul sanitar și au produs aproximativ 200.000 de viziere donate către medici din prima linie în numeroase spitale locale.

Ce este un FabLab?

FabLabs (laboratoare de fabricație) au fost create în Statele Unite în 1990 și sunt acum găsite în toată lumea ca parte a unei rețele. Ele combină tot felul de instrumente tehnologice şi digitale pentru a lucra la o idee și a crea un obiect finit. Sunt deschise tuturor și oferă posibilitatea de a experimenta, învăța, fabrica și împărtăși cunoștințe. Sunt o modalitate excelentă de a dezvolta noi competențe și, prin urmare, de reintegrare pe piața muncii.

Prima fundație care a creat Solidarity FabLabs

Abordarea Solidarity FabLabs este una originală, deoarece Fundatia Grupului Orange a integrat aspectul social în cadrul FabLab, care găzduiește acum tineri vulnerabili care învață despre noile practici digitale și își dezvoltă abilitățile digitale. Mai exact, se lucrează cu organizații caritabile partenere pentru organizarea de programe de educație digitală pentru tineri, cu o abordare bazată pe a face și a împărtăși. Solidarity FabLabs îi ajută pe tineri să înființeze un proiect învățând să folosească imprimante 3D, freze digitale și freze laser, printre alte instrumente. În același timp, le dezvoltă abilități tehnice, digitale și transversale, cum ar fi managementul de proiect și, de asemenea, tinerii câștigă experiență lucrând ca o echipă.

Solidarity FabLab în România

Timp de un an de zile, 90 de tineri vulnerabili din județul Iași, cu vârste între 16 și 25 de ani, vor avea acces la cursuri de pregătire tehnică, unde vor descoperi și vor învăța cum să utilizeze tehnici și instrumente de fabricare digitală precum design-ul personalizat, CAD, software 2D, imprimare 3D, laser și vinyl cutter, mașină de frezat CNC, totul sub îndrumarea unor specialiști locali. De asemenea, va exista un modul de introducere în electronică și de familiarizare cu instrumentele de documentare. În paralel, tinerii incluși în program vor beneficia și de consiliere în carieră și de oportunități concrete de angajare prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri și discuții cu o serie de companii din județul Iași, active în domeniul tehnologiei.

Solidarity FabLab va fi găzduit de FabLab Iași, care devine astfel un spațiu polivalent, dotat cu noi echipamente achiziționate cu sprijinul Fundației Grupului Orange. Cursurile de formare vor fi posibile cu ajutorul unei finanțări acordate de Fundația Orange România. Valoarea totală a sponsorizării se ridică la 47.000 de euro. Fab Lab Iași este primul spațiu din Iaşi afiliat rețelei internaționale #FabLab de coworking și makerspace. Pentru detalii, vizitați www.fablabiasi.ro.