Centrele digitale, o soluție pentru integrarea în societate a persoanelor vulnerabile

/ /
Centrele digitale, o soluție pentru integrarea în societate a persoanelor vulnerabile

Noutate

Pe 28 septembrie, organizațiile care implementează programe de creștere a competențelor digitale finanțate de Fundația Grupului Orange și Fundația Orange - cum sunt Solidarity FabLabs sau Centrele Digitale pentru Femei - s-au reunit la București pentru a discuta despre priorități, sinergii și planurile pentru un viitor sustenabil.

Evenimentul a avut loc în contextul acțiunilor ce marchează 10 ani de activitate pentru Fundația Orange și a avut rolul de a contribui la identificarea de soluții pentru creșterea sustenabilității și a impactului acestor organizații. Astfel, discuțiile au reliefat:
◾ Elementele cheie pentru atragerea și menținerea în programele de formare a persoanelor din categorii vulnerabile;
◾ Exemple de bună practică și soluții posibile pentru asigurarea sustenabilității centrelor în comunitățile pe care le deservesc;
◾ Modalități de sprijinire reciprocă prin schimb de informații, experiență, parteneriate sau alte forme de colaborare.

„Centrul Digital pentru Femei” este un program de educație digitală gratuită pentru femei, lansat de Fundația Grupului Orange în anul 2015. Programul include 362 de centre în 23 de țări și a susținut de-a lungul timpului peste 45.000 de femei în situații dificile de viață. Programul oferă acces gratuit la tehnologie şi informaţie pentru fete și femei vulnerabile, aflate în situații de risc.

În România, primul centrul digital pentru femei a fost deschis în 2018 la București, în cartierul Ferentari. În 2021, alte 3 centre digitale au fost inaugurate în Iași, Sibiu și Brașov, cu scopul de a oferi sprijin femeilor aflate în situații vulnerabile, astfel încât acestea să își dezvolte abilitățile digitale necesare pentru obținerea unui nou loc de muncă, să înceapă sau să continue planurile de antreprenoriat pentru micile lor afaceri sau să îşi dezvolte propriile site-uri de comerţ online. Dotarea tehnică din centre este realizată cu sprijinul Fundației Grupului Orange, iar cursurile sunt posibile cu ajutorul unei finanțări din partea grupului şi a Fundaţiei Orange.

Solidarity FabLab este un program de formare în domeniul producției digitale, lansat de Fundația Grupului Orange, destinat tinerilor vulnerabili, cu scopul de a-i susține pentru a-și găsi un loc de muncă. În centrele Solidarity FabLab, tinerii învață cum să utilizeze tehnici și instrumente de fabricare digitală și beneficiază de consiliere în carieră și de oportunități de angajare prin întâlniri și discuții cu o serie de companii, active în domeniul tehnologiei.

În România, în cadrul acestui program, s-au deschis 3 Solidarity FabLabs: primul centru a fost inaugurat la Iași, în 2020, urmat de alte două centre deschise în 2021 la Târgu Ocna și Oradea. Aici, tineri din medii defavorizate parcurg sesiuni de formare în domeniul tehnologiilor și producției digitale și sunt sprijiniți pentru a intra pe piața muncii.