Fundația Orange a desemnat proiectele câștigătoare în cadrul programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2023

/ /
Fundația Orange a desemnat proiectele câștigătoare în cadrul programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2023

Comunicate de presă

București, 31 octombrie 2023. Fundația Orange România anunță câștigătorii programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”, în care organizațiile neguvernamentale au fost invitate să înscrie proiecte de educație și angajabilitate, cultură și participare la viața comunității, accesibilitate și mobilitate în spații publice, realizate în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz.

Cu o istorie de 11 ani, „Lumea prin Culoare și Sunet” este cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe senzoriale. De la lansarea inițiativei, Fundația Orange a susținut 52 de proiecte, în care a investit 2,75 milioane de euro. În cadrul ediției de anul acesta, 6 proiecte au fost declarate câștigătoare, valoarea granturilor fiind de aproape 300.000 de euro.

Cele șase proiecte câștigătoare ale granturilor de anul acesta au fost selectate în urma unui proces de evaluare tehnico-financiară realizat de către experţi în domeniu şi persoane cu dizabilități, iar evaluarea finală a fost realizată de consiliul director al Fundaţiei.

 ”De 11 ani sprijinim proiecte care contribuie la crearea unei societăți mai incluzive, în care persoanele cu deficiențe de vedere sau auz să aibă oportunități reale de a-și atinge potențialul. Este un drum lung și ne-am asumat acest rol, iar rezultatele pe care le obținem cu fiecare proiect ne dau încredere să încercăm să facem lucrurile mai bine. Și în această ediție, tehnologia digitală este instrumentul principal pentru a deschide noi căi pentru o implicare mai activă a persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz în implementarea proiectelor, astfel încât perspectiva și nevoile lor să rămână în centrul fiecărei intervenții”, a declarat Ovidiu Ana, director executiv Fundația Orange.

 

Proiectele din cadrul ediției 2023 contribuie prin soluții digitale la creșterea accesului la educație de calitate și incluziune, la o mai bună mobilitate în spații publice, acces la cultură și integrare în comunitate pentru persoanele cu deficiențe. Peste 4.500 de beneficiari direcți și peste 210.000 de beneficiari indirecți vor fi sprijiniți prin aceste inițiative.

 Proiectele câștigătoare în 2023, pot fi consultate, în detaliu, pe site-ul Fundației Orange

 Categoria I: Proiecte colaborative, durată 24 de luni, cu finanțare de până la 100.000 euro

  1. See You  - implementat de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Cluj

Proiectul SeeYou construiește o soluție digitală pentru reducerea izolării sociale a persoanelor cu deficiențe de vedere și creșterea accesibilității și mobilității în diverse spații urbane. Aplicația mobilă, dezvoltată pe baza unui prototip deja testat, va conecta într-o rețea de suport beneficiarii ce au nevoie de însoțire și voluntari. Proiectul își propune ca până la finalul implementării să adune în aplicația mobilă cel puțin 150 de utilizatori cu deficiențe de vedere și 450 de voluntari din București și Cluj.

  1. Tactile education – implementat de Asociația pentru Dezvoltare Urbană în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România și Asociația Națională a Surzilor din România

Proiectul își propune să contribuie la creșterea calității educației printr-o mai bună experiență de învățare și utilizarea unor tehnici multisenzoriale de educație, adaptate elevilor cu deficiențe de vedere și auz, dar și dizabilități de învățare. Până la finalul proiectului, cel puțin 600 de elevi se vor bucura de materialele educaționale create în proiect, iar 60 de profesori vor fi instruiți în utilizarea aplicației și crearea de planșe tactile.

Categoria II: Proiecte individuale, cu durată de max.18 luni, cu finanțare de până la 25.000 de euro

  1. Filme accesibile pentru nevăzători, oricând și oriunde – implementat de Fundația Cartea Călătoare

Proiectul va îmbunătăți accesul nevăzătorilor la arta cinematografică, oferind soluția digitală pentru crearea unor descrieri audio în limba română, în format special pentru nevăzători pentru 24 de filme, acestea urmând a fi accesibile oricând, într-o aplicație mobilă utilizată de nevăzători din întreaga lume

 

  1. Ochi și urechi – implementat de Asociatia Animest

Proiectul este construit în jurul educației de calitate prin intermediul filmului, scopul fiind reducerea inegalității dintre elevi, venind în întâmpinarea copiilor cu deficiențe de auz care vor avea la dispoziție materiale audiovizuale educative accesibilizate. 18 școli vor avea acces la filme animate cu subtitrare pentru persoane cu deficiente de auz (SDH), iar 15 translatori vor fi instruiți în subtitrare SDH.

  1. Natura: sală de clasă – implementat de Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă creșterea accesului la materiale educaționale pentru elevii cu deficiențe de vedere prin extinderea platformei de e-learning existente (www.idea-isa.ro) cu o serie de 20 de lecții-povești de zoologie și botanică. Platforma va conține materiale text, audio și tactile descriind 20 de subiecte din domeniile zoologie și botanică (plante și animale) specifice României.

  1. Special Champions - implementat de Asociatia Clubul Sportiv Nautic Titanii 

Proiectul urmărește să contribuie la creșterea calității vieții și integrării sociale a copiilor și tinerilor cu deficiențe senzoriale, pornind de la un program regulat de sporturi nautice și educație pentru un trai sănătos și mergând mai departe, prin crearea de oportunități de integrare în comunitatea sportivă și promovarea acestora în societate.