Digitaliada

/ /
Digitaliada

Programe Noutate

Digitaliada

Digitaliada este un program de educație digitală, ce încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul are trei componente:

La nivel național

  • platforma cu materiale digitale educative Digitaliada, un hub online de conținut educațional liber, folosit de elevi și profesori din toată țara. Platforma găzduiește anual concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează crearea de conținut original și open source, ce poate fi utilizat în procesul de învățare.
  • secțiunea de "Învățare și testare online", o soluție de management școlar în limba română, permanent gratuită, utilizabilă pe orice tip de echipament, atât la clasă, cât și pentru învățarea la distanță.

La nivel rural

  • sprijinirea școlilor de la sate să adopte metode digitale în predarea materiilor Matematică și Informatică.

Valoarea totală a celor șase ediții Digitaliada organizate până în prezent este de 3,2 milioane euro.Programul se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.

https://youtu.be/eGXANWnAtY0

Peste 38.000 de elevi, profesori și părinți au început anul școlar 2021-2022 în platforma gratuită Digitaliada „Învățare și testare online”, sistem de management școlar care oferă utilizatorilor acces gratuit la module dedicate pentru teste, teme, videoconferințe și rapoarte de activitate. În plus, peste 6800 de elevi, din cele 50 de școli din mediul rural incluse în program, învață în laboratoare digitale complet echipate cu peste 2100 de tablete și alte 300 de echipamente IT.

Pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, toți clienții Orange beneficiază de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2021-2022, la accesarea platformei interactive „Învățare și testare online”, dar și a celor peste 2000 de resurse educaționale din Digitaliada.ro.

Platforma Digitaliada “Învățare și testare online” este în limba română, este permanent gratuită și poate fi utilizată pe orice tip de echipament. La acest moment, în cadrul ei există deja peste 150 de lecții și 1200 de exerciții și probleme pentru matematică, însă conținutul este îmbogățit permanent. De asemenea, în Librăria de teste, profesorii, părinții și elevii pot utiliza peste 1000 de teste pentru diverse materii, alcătuite de profesori. Platforma oferă și un modul gratuit de videoconferințe, util pentru organizarea de cursuri online.

În afara platformei de “Învățare și Testare online”, pe Digitaliada.ro sunt disponibile peste 2000 de alte resurse educaționale digitale (teste și evaluări semestriale, tutoriale video, resurse înscrise de profesori din toată țara în concursul #Digitaliada, ghiduri de predare digitală). Acestea au fost create pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul gimnazial și primar și pot fi folosite în mod gratuit de orice elev, părinte sau profesor.

Platforma digitaliada.ro găzduiește anual concursul #Digitaliada ce premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original și open source în cadrul a trei categorii distincte: Aplicații, Conținut video și Proiecte didactice. Concursul se adresează în principal cadrelor didactice din România, elevilor de peste 14 ani, dar și tuturor persoanelor interesate să creeze și să distribuie materiale didactice în format digital, pentru clasele V-VIII. Toate materialele sunt evaluate de către o comisie de experți în educație digitală. În cadrul celor patru ediții de concurs derulate până acum, au fost înscrise peste 700 de materiale digitale si au fost desemnați 48 de premianți.
Digitaliada_Infografic-2

De-a lungul timpului, recunoașterea Digitaliada a venit și din partea comunității.

  • Proiectul-pilot Digitaliada a primit premiul I la categoria Educație, în cadrul Galei aniversare CSR Awards 2017
  • La doar 6 luni de când a fost lansată, platforma de “Învățare și Testare Online” de la Digitaliada ocupa podiumul proiectelor educaționale din România. Pe data de 4 iunie 2020, în cadrul galei de premiere online a competiției Romanian CSR Awards 2020, platforma noastră a câștigat locul III, în categoria Educație.
  • Programul Digitaliada a fost inclus într-un catalog european de referință, ca model de bună practică pentru integrarea digitală a grupurilor vulnerabile și defavorizate.