Digitaliada

/ /
Digitaliada

Proiecte 2017 Noutate

Infografic

Descarcă infografic »


Digitaliada

este un program de educație digitală ce încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul are două componente:

  • la nivel național - platforma cu materiale digitale educative www.digitaliada.ro
  • la nivel rural - sprijinirea școlilor de la sate să adopte metode digitale în predarea materiilor Matematică și Informatică și TIC

Digitaliada a început în anul 2016 cu un proiect-pilot și se extinde în anul școlar 2017-2018. Programul se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.


Lansată în septembrie 2016, platforma www.digitaliada.ro încurajează crearea și partajarea de conținut educațional liber ce poate fi folosit de orice persoană din România.

Platforma găzduiește și concursul anual de materiale digitale #Digitaliada, ce premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original și open source. Toate materialele educaționale existente pe platformă sunt validate științific de experți în educație.

În anul școlar 2016-2017 s-a desfășurat si un proiect-pilot în 10 școli gimnaziale din mediul rural, alese printr-o competiție deschisă. Acestea au fost sprijinite să adopte metode digitale în predarea Matematicii și a TIC-ului. Ediția pilot a Digitaliada a fost implementată cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi.

Ca urmare a rezultatelor bune obținute în proiectul pilot, în anul școlar 2017-2018 au fost selectate prin concurs încă 20 de școli care vor intra în Digitaliada. Din 125 de școli înscrise, 45 au trecut în etapa a doua, în care au avut loc vizite de evaluare și interviuri cu reprezentanții unităților de învățământ. Școlile alese au îndeplinit în cea mai mare măsură cerințele competiției, având cele mai bune dosare de aplicație și demonstrând o preocupare semnificativă pentru utilizarea metodelor digitale în educație. Acestea sunt din satele: Grivița, jud. Galați; Sântandrei, jud. Bihor; Nicolae Bălcescu, jud. Bacău; Satchinez, jud. Timiș; Chiojdeni, jud.Vrancea; Gugești, jud. Vrancea; Racovița, jud. Sibiu; Valea Lupului, jud. Iași; Eșelnița, jud. Mehedinți; Dragoș-Vodă, jud. Călărași; Mircea-Vodă, jud. Brăila; Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș; Ștefești, jud. Prahova; Băișoara, jud. Cluj; Corbii Mari, jud. Dâmbovița; Dudești, jud. Brăila; Vlădești, jud. Argeș; Petriș, jud. Bistrița Năsăud; Pogonești, jud. Vaslui; Vânători-Neamț, jud. Neamț.

Ediția 2017-2018 se va derula cu sprijinul Asociației Actori Europeni.

La nivel rural 3.400 de elevi din 30 de școli au acces permanent la laboratoarele digitale dotate cu 826 tablete, 28 de videoproiectoare, 31 de laptopuri și ecrane de proiecție. Cei 82 de profesori din aceste școli participă la sesiuni de formare în utilizarea materialelor digitale la clasă și au acces la aproximativ 124 de proiecte didactice care integrează module digitale, precum și la jocurile și aplicațiile educative integrate pe tablete. Profesorii sunt încurajați să adopte metode digitale în predarea materiilor Matematică și Informatică și TIC. Pe întreg parcursul derulării proiectului dascălii primesc asistență și consultanță din partea echipei de proiect.


Valoarea totală a celor două ediții Digitaliada este de 800.000 euro.
Recunoașterea Digitaliada a venit și din partea comunității. Proiectul-pilot Digitaliada a primit premiul I la categoria Educație, în cadrul Galei aniversare CSR Awards 2017.
Mai multe detalii pe www.digitaliada.ro.


harta-scoli-alese