Acces la informaţii pentru persoane cu deficienţe de auz

/ /
Acces la informaţii pentru persoane cu deficienţe de auz

Lumea prin Culoare și Sunet 2015-2016

Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual

Ȋn România există aproximativ 25000 de persoane surde din care 2000 sunt elevi. Dintre acestea, tot mai multe persoane utilizează Internetul, telefoanele inteligente sau tabletele pentru a putea comunica prin mesaje sau apeluri video. Până de curând, existau puţine informaţii disponibile în limbaj mimico-gestual, limbajul lor matern, în format digital. Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico - Gestual (ANIALMG) a derulat proiectul "Acces la informaţii pentru surzi" ce a avut ca scop dezvoltarea unor resurse informaţionale digitale pentru acest grup prin două website-uri, www.ailg.ro şi www.dlmg.ro.

Proiectul a fost realizat în perioada mai 2015 – iulie 2016 cu sprijinul Fundaţiei Orange şi este câştigător în cadrul concursului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015. Valoarea totală a proiectului a fost de 203.320 lei, contribuţia Fundaţiei Orange fiind de 85%. ANIALMG derulează de peste 8 ani cursuri de formare pentru interpreţi în limbaj mimico-gestual şi proiecte pentru comunitatea surzilor din România, iar proiectul „Acces la informaţii pentru surzi” s-a născut în urma identificării unei nevoi mari a comunităţii de acces la informaţii utile în mediul digital.
acces-la-informatii-pentru-surzi
Website-ul www.ailg.ro a fost creat pentru a oferi informaţii practice pentru surzi, până acum inaccesibile pentru ei. Este vorba despre informaţii de educaţie, sănătate şi cultură, prezentate sub formă de videoclip cu interpretare în limbaj mimico-gestual, precum: comportament în caz de cutremur şi incendiu, comportament în caz de infarct, siguranţa pe internet, sfaturi de circulaţie cu bicicleta în oraş, prevenirea furtului şi altele.
acces-la-informatii-pentru-surzi-unu
Dlmg.ro este primul dicționar de limbaj mimico-gestual online din România. Creat în anul 2011, în colaborare cu echipa de specialiști ANIALMG, dicţionarul a fost realizat la inițiativa unei masterande de la Catedra de Psihopedagogie Specială (Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca), ca parte a lucrării sale de disertație. La acel moment, el conținea aproximativ 1200 de semne. Datorită finanţării obţinute în 2015 de la Fundaţia Orange, echipa ANIALMG l-a dezvoltat şi l-a îmbogăţit cu peste 2000 de semne noi în limbaj mimico-gestual. Dicţionarul se adresează tuturor persoanelor cu deficienţe de auz, dar şi persoanelor fără deficienţe care doresc să înveţe să comunice în limba acestora. Website-urile www.ailg.ro şi www.dlmg.ro pot fi accesate liber de către toţi vizitatorii şi sunt adaptate pentru navigare de pe smartphone şi tabletă.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu 172.820 lei.
acces-simplu