BatPro - Calculator pentru nevăzători

/ /
BatPro - Calculator pentru nevăzători

Lumea prin Culoare și Sunet 2015-2016

Lions Club Arad

BatPro este o aplicaţie informatică pentru nevăzători, concepută într-un mod simplu, astfel încât chiar şi un utilizator care nu a folosit niciodată calculatorul să poată profita de beneficiile acestuia. Utilizarea calculatorului este foarte dificilă pentru nevăzători. Ei folosesc o aplicaţie specială, numită „cititior de ecran”, care citeşte cu voce sintetică sau redă informaţia în Braille pe un afişaj special. Deoarece nevăzătorii nu pot folosi mouse-ul, ei trebuie să înveţe multe zeci de combinaţii de taste.

După cum nu oricine poate folosi calculatorul, fie din cauza vârstei, fie din cauza unor deficienţe cognitive, la fel şi printre nevăzători există un procent însemnat de persoane ce nu ştiu să folosească un calculator. BatPro simplifică la minimum complexitatea interacţiunii cu calculatorul: folosind doar patru taste (sus, jos, stânga, dreapta), utilizatorul poate parcurge un meniu din care va putea alege diverse aplicaţii. Prin folosirea BatPro, utilizatorul are acces la o colecţie de mii de cărţi audio, poate citi ştiri online, poate afla diferite informaţii disponibile pe internet, poate accesa posturi de radio online, etc. Apoi cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, utilizatorii pot învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.

lions-club-nou-doi

În plus, în cadrul proiectului BatPro au fost colectate din diferite instituţii calculatoare ce nu mai sunt utilizate. Aplicaţia BatPro a fost instalată pe 217 calculatoare recondiţionate care au fost apoi donate unor nevăzători prin Asociaţia Nevăzătorilor din România.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei.

lions-club-nou-1