BatPro pentru Windows

/ /
BatPro pentru Windows

Lumea prin Culoare și Sunet 2016-2017

Lions Club Arad

„BatPro pentru Windows” este o continuare a proiectului din anul 2015 prin care a fost dezvoltat un soft de operare a calculatorului pentru nevazători – nivel începător. Dacă versiunea inițială folosea un calculator dedicat cu sistem de operare Linux, în cazul proiectului actual, softul BatPro poate fi instalat și e funcțional pe orice calculator, indiferent de sistemul de operare. Așadar, persoanele nevăzătoare pot instala aplicația pe oricare dintre calculatoarele la care au acces: în familie, la școală sau la serviciu. Această aplicație nu se adresează doar începătorilor, ci și utilizatorilor avansați.

„Pentru a avea acces la Internet şi a utiliza un calculator, o persoană nevăzătoare trebuie să îşi instaleze numeroase softuri şi să cunoască numeroase comenzi diferite de tastură. De aceea, multe persoane cu deficienţe de vedere nu au putut folosi niciodată un calculator. Până la acest moment, softul BatPro a ajutat peste 200 de persoane să înveţe să utilizeze un calculator şi să aibă acces la resurse care până acum le erau inaccesibile. Proiectul a avut un impact puternic în comunitatea de nevăzători la nivel naţional şi avem cereri de donaţie din toată ţara. Estimăm că în următorii 5 ani, peste 500 de persoane vor putea avea acces la aceste resurse prin intermediul BatPro” a declarat Ladislau Boros, coordonatorul proiectului, membru Lions Club Arad.

batpro-pentru-windows-1

Ce poate face un nevăzator cu noul BatPro pentru Windows? Are acces la o bibliotecă audio de peste 40.000 de titluri, are acces online la mai multe ziare prezente pe internet, poate accesa sute de posturi de radio și poate afla informații meteorologice, horoscop, curs valutar sau rezultate sportive. În plus, versiunea actuală permite accesarea diferitelor rețele de socializare, accesul la câteva jocuri (Spânzurătoarea, Șah, Trivia etc.), poșta electronică (email) și Skype.

Versiunea BatPro pentru Windows pune la dispoziția utilizatorului, pe lângă cursul interactiv de învățare a tastaturii, un curs de navigare pe Internet și un curs de utilizare a unui editor de texte. În plus, vocea Ancutza folosită de BatPro este distribuia gratuit nevăzătorilor care o vor putea folosi cu orice cititor de ecran.

Proiectul are o componentă ecologică atașată. Calculatoarele distribuite gratuit persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere provin din firme și instituții care nu mai au nevoie de acestea. Tone de calculatoare (funcționale încă)au fost recuperate, recondiționate și readuse la viață în cadrul proiectului.

Cu ajutorul softului inițial, BatPro, persoanele cu deficienţe de vedere pot accesa o colecţie de peste 40.000 de cărţi audio, ziare, posturi de radio pe internet, informaţii meteo, horoscop, curs valutar şi rezultate sportive.

„Softul BatPro mi-a schimbat viaţa. Folosesc în fiecare zi calculatorul pe care l-am primit. Am învăţat foarte repede utilizarea tastaturii şi acum pot accesa ziare pe Internet, posturi de radio, dar şi cărţile din bilblioteca audio care îmi fac viaţa mult mai frumoasă. Vă mulţumesc din suflet pentru această oportunitate” a declarat Izabela Juhasz, beneficiar al proiectului, membru al Asociaţiei Nevăzătorilor Arad.

Proiectul BatProWindows a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 222.500 lei.