BLINDHub

/ /
BLINDHub

Lumea prin Culoare și Sunet 2020-2022

Asociația Nevăzătorilor din România, în parteneriat cu Universitatea din București


Tehnologie pentru educație, cunoaștere și oportunități de angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Conform estimărilor, în Europa sunt peste 30 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere, iar rata medie a șomajului în rândul acestui grup vulnerabil este de peste 75% (sursă Euroblind.org). Mai mult, un număr limitat de persoane nevăzătoare / deficiențe de vedere au urmat studii superioare sau au beneficiat de îndrumare în carieră.

Proiectul BLINDHub are la bază o amplă consultare cu beneficiari direcți și  alte părți interesate relevante (asociații, companii, instituții academice și ale administrației publice), o cercetare de fond, necesară pentru a dezvolta strategia viitoare pentru persoanele cu dizabilități din România, în perioada 2021-2027.

Concret, proiectul propune o soluție digitală menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii, dar şi la mediul educaţional. BLINDHub vine astfel în întampinarea nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere și apte de muncă, în contextul tendinţei de digitalizare, dar și a nevoii tot mai mari în rândul angajatorilor de capital uman bine pregătit.

Astfel, în cadrul proiectului va fi realizată o aplicație mobilă, în care beneficiarii își pot crea un profil profesional complet, ce va include și un video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date și să trimită direct solicitări de interviu către candidați.

Materialul de tip video CV va fi realizat cu ajutorul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din București sau în țară, în cadrul evenimentelor organizate în 5 mari orașe, cu scopul de a promova beneficiile aplicației, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Pe termen mediu și lung, proiectul urmărește să:
➡ Ofere nevăzătorilor oportunități de angajare din varii domenii la nivel național
➡ Genereze o forță de muncă mai bine calificată și orientată vocațional
➡ Contribuie la dezvoltarea unui model de transformare incluzivă a practicilor de recrutare şi selecţie a candidaţilor cu dizabilităţi.

"Unul dintre cele mai importante roluri pe care Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) și l-a asumat este acela de a crea pentru oamenii cu deficiențe de vedere din țară oportunități care să faciliteze accesul la educație, cunoaștere și angajare, pentru o viață demnă și independentă. Tocmai de aceea, știut fiind faptul că pentru persoanele cu deficiență de vedere accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și de acces sunt practic premize incontestabile ale unei reale incluziuni, ținem să mulțumim Fundației Orange pentru susținerea acestui proiect. Suntem convinși că vom reuși, împreună, să asigurăm prin digitalizare și oportunități educaționale, punți solide de legătură între deficienții de vedere și piața muncii". Tudorel Tupiluși, Președinte ANR.
„BLINDHub reprezintă nu doar un simplu proiect cu o componentă digitală, ci şi o oportunitate majoră pentru comunitatea nevăzătorilor din Romania de a se conecta la mediul educaţional universitar şi la piaţa forţei de muncă. Consider că parteneriatul UNIBUC cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi susţinerea acordată de Fundaţia Orange acestui proiect, vor da naştere unui trend pozitiv de integrare în mediul universitar a studenţilor cu dizabilităţi de vedere" Magdalena Platis, Prorector al Universităţii din Bucureşti.

Proiectul se va derula în perioada octombrie 2020 - octombrie 2022, valoarea lui totală este de 532.000 lei, contribuția Fundației Orange fiind de 482.000 lei.


Fondată în anul 1956, Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţie non-guvernamentală naţională, de utilitate publică, ce reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări. ANR este recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor. ANR este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.

Universitatea București (UNIBUC) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună Universitatea ca una din instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie românească existentă în primele 600 de universităţi din lume.