Caravana Cinema pentru Nevăzători - filme cu descriere audio pentru persoanele cu deficienţe de vedere – educaţie şi cultură

/ /
Caravana Cinema pentru Nevăzători - filme cu descriere audio pentru persoanele cu deficienţe de vedere – educaţie şi cultură

Lumea prin Culoare și Sunet 2012-2013

Cartea călătoare

Proiectul a fost iniţiat de fundaţia "Cartea călătoare" în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi a avut ca obiectiv facilitarea accesului nediscriminatoriu la cultură, promovarea incluziunii sociale şi egalitatea de şanse pentru cei cu dizabilităţi de vedere. Pentru prima dată în România, nevăzătorii din toată ţara au putut să aibă acces la filme în cinematograf, datorită descrierii audio care însoţeşte peliculele.

Conform studiilor, 80 – 85% din informaţia pe care o percepem este pe cale vizuală. Cu ajutorul filmelor cu descriere audio, nevăzătorii au putut intra in contact cu operele artistice prin intermediul auzului şi astfel, au avut acces la o informaţie care în mod obişnuit le-ar fi fost inaccesibilă.

caravana

Proiectul a inclus adaptarea a 12 filme româneşti şi străine, achiziţionarea unui sistem radio care să transmită descrierea audio prin căşti şi organizarea unei caravane cinematografice în biblioteci, în sucursalele Asociaţiei Nevăzătorilor şi în liceele pentru nevăzători. De asemenea, filmele adaptate au rulat în cinematografele din toată ţara.

cinema