Hear-ring

/ /
Hear-ring

Lumea prin Culoare și Sunet 2013-2014

Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca

Hipoacuzia reprezintă o dizabilitate relativ frecventă care, datorită progreselor tehnologice din ultimele decenii, este ȋn mare măsură corectabilă. Pentru a putea interveni timpuriu și pentru a putea recupera copiii cu hipoacuzie severă și profundă, apărută la naștere sau ȋn primii ani de viaţă, este necesară dezvoltarea centrelor de diagnosticare, dar și a celor de reabilitare auditiv-verbală ce urmează după corectarea hipoacuziei.

Proiectul „Hear-ring” a avut drept scop dezvoltarea sistemului de testare auditivă a nou-născutului ȋn cȃteva spitale din Cluj-Napoca și Baia-Mare care nu sunt incluse ȋn programul naţional de screening și care nu au aparatura necesară pentru a putea identifica precoce copiii cu hipoacuzie congenitală.

Un alt scop al proiectului a fost dezvoltarea unor centre de reabilitare auditiv-verbală pentru copiii cu implant cohlear (un dispozitiv ce ajută copiii cu hipoacuzie profundă să perceapă sunetele) ȋn Zalău, Cluj-Napoca și Baia-Mare. Cu ajutorul acestui dispozitiv copiii hipoacuzici pot percepe sunetele, dar pentru a ȋnţelege vorbirea au nevoie de un antrenament auditiv-verbal intensiv, condus de persoane specializate, comparabil cu ȋnvăţarea unei limbi străine, complet necunoscute. Acest proces trebuie sprijinit ȋn mai mare măsură ȋn prezent pentru a dezvolta astfel de centre cȃt mai aproape de casă astfel ȋncȃt copilul să beneficieze de un suport susţinut, ȋntr-un mediu familiar.

20140520_142931-1

Până la momentul finalizării proiectului a fost testat auditiv un număr de 2614 nou-născuţi, 1725 din Cluj-Napoca și 889 din Baia Mare. De asemenea, ȋn cadrul proiectului s-au achiziţionat tablete și abonamente de internet cu ajutorul cărora pacienţii au intrat ȋntr-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima dată ȋn Romȃnia, a permis realizarea cu frecvenţă ridicată, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialiști, fără a mai fi necesară deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un număr de 8 pacienţi, aflaţi ȋn diverse faze ale reabilitării.

Proiectul a urmărit și popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profundă prin implant cohlear ȋn rândul specialiștilor logopezi care se ocupă de reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor ȋn etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este inclusă ȋn Programul Naţional de Implant Cohlear și Proteze Implantabile ȋncă din 2005, ȋnsă pentru a obţine rezultatele așteptate pacienţii au nevoie de o ȋndrumare corespunzătoare după operaţie. Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare și judeţele ȋnvecinate a avut loc prin ședinţe online și prin organizarea a două simpozioane.

Proiectul s-a derulat în perioada iunie 2013 - iunie 2014,iar valoarea finanțării a fost de 203.100 lei.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.umfcluj.ro.

hear-1