Manual de limba semnelor române

Manual de limba semnelor române

Lumea prin Culoare și Sunet 2019-2021

Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual

Proiectul are ca scop lansarea în premieră a primului manual digital de limba semnelor române pentru cei peste 2000 de elevi cu deficiențe de auz și profesorii acestora. Manualul va fi disponibil online pe site-urile www.ailg.ro și https://www.manuale.edu.ro/.

Nevoia de comunicare este cea mai importantă în viața unui copil cu deficiențe de auz deoarece acesta se dezvoltă armonios, își descoperă identitatea culturală, își formează propria personalitate, socializează și se integrează cu ușurință în societate. Prin implementarea acestui proiect, elevii cu deficiențe de auz și cadrele didactice vor avea un suport digital pentru învățarea și uniformizarea limbii semnelor române satisfăcându-le nevoile de comunicare, socializare, dezvoltare personala și integrare.

Acest pas este important pentru recunoașterea limbii semnelor romane ca limbă maternă a persoanelor surde, o soluție de creștere a nivelului de comunicare între elevii surzi și cadrele didactice, o implicare mai mare a elevilor surzi în activitățile școlare, extrașcolare și o creștere a ratei promovabilității a elevilor surzi la teste și examene.

Valoarea proiectului este de 94 400 lei.