Natura urbană: forme și sunete

/ /
Natura urbană: forme și sunete

Lumea prin Culoare și Sunet 2020-2022

Asociația Parcul Natural Văcărești

Natura accesibilă tuturor: experimentare directă, cunoaștere incluzivă și integrare socială

O inițiativă ce folosește tehnologia asistivă pentru a încuraja persoanele cu deficiențe de vedere și auz să viziteze și să se bucure direct și independent de beneficiile pe care le are de oferit tuturor oamenilor, dincolo de dizabilități, Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde al capitalei.

Parcul oferă o excelentă platformă pentru apropierea omului de natură și cunoașterea acesteia, pentru educație ecologică și activități științifice, dar și pentru recreere și petrecerea timpului liber.

Din păcate, în București, accesul la natură al persoanelor cu deficiențe de vedere și auz este limitat. Prin intermediul acestui proiectul, va fi adaptat unul dintre cele mai frumoase trasee tematice din parcul Văcărești (Poteca Biodiversității Urbane), traseu lung de 3 km, care va deveni accesibil prin intermediul ghidurilor audio, hărții tactile a parcului, tururilor ghidate, dar și cu ajutorul resurselor educaționale audio și video, disponibile și în mediul online.

De asemenea, în completarea materialelor accesibilizate, vor fi organizate 10 ateliere tematice, care vor fi oferi experiențe de învățare pentru 100 de copii din școli speciale, copii pentru care accesul la natură nu este de la sine înțeles.

Pe termen lung, proiectul va avea impact pozitiv prin:
➡ Contribuția la îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor, asigurând condițiile pentru un acces sigur și informat în Parcul Natural Văcărești.
➡Dezvoltarea unei infrastructuri de vizitare incluzive, ce îmbunătățește experiența de vizitare a tuturor, creează încredere și facilitează interacțiunea socială.
➡ Crearea de premise pentru experimentarea directă a naturii, unde persoanele cu deficiențe de vedere pot auzi sunetele naturii, atinge și simți texturile și structurile naturale direct în natură.
➡ Dezvoltarea mai multor instrumente digitale care, în cele din urmă, îi pot ajuta pe beneficiari să se implice activ în comunitate, poate oferind, la rândul lor, îndrumări informate și independente prin parc

”Noi, Asociația Parcul Natural Văcărești - APNV, suntem convinși că natura trebuie să fie accesibilă tuturor. De aceea rolul nostru prin acest proiect, este să facilităm persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere accesul în Parcul Natural Văcărești. Avem în plan adaptarea uneia dintre cele mai frumoase poteci ale parcului, cea a biodiversității, pentru a putea fi folosită independent. Ne dorim să aducem bucuria descoperirii naturii în inimile cât mai multor oameni, indiferent de abilitățile acestora, pentru ca împreună să fim ocrotitorii ei”. Dan Bărbulescu, Director Executiv Asociația Parcul Natural Văcărești

"Natură urbană: forme și sunete" se va derula în perioada septembrie 2020 - august 2021. Valoarea totală a proiectului este de 106.200 lei, sponsorizarea din partea Fundației Orange fiind de 95.100 lei.


Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a fost constituită în 2014 de un grup de specialiști în protecția naturii și managementul ariilor protejate care au dezvoltat proiectul înființării parcului din momentul în care acesta părea o utopie. Proiectul de a pune sub protecția legii și de a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul capitalei a demarat în anul 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în numărul din mai al revistei National Geographic.

În 2013, Pe baza studiului de fundamentare, Academia Romnână, prin Comisia Monumentelor Naturii, a avizat pozitiv înființarea ariei naturale protejate.