Pas de elefant
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană
Proiectul și-a propus dotarea a 5 școli speciale pentru nevăzători cu 10 Tablete Apple iPad și crearea unui soft care transformă schemele, graficele și hărțile în sunet. Dispozitivele Apple și aplicațiile create în jurul lor sunt foarte accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere (fiind dotate din fabricare cu cititor de ecran, măritor de ecran, dar și diferite aplicații educative), la care se va adăuga aplicația care va recunoaște o pagină printată în relief și o va transpune în text vorbit (zonă explorată cu degetul).
Astfel, iPad-ul ar putea deveni un instrument de învățare esențial pentru elevii cu dizabilități vizuale, constituind un pas mare în integrarea lor ulterioară, facilitându-le accesul la educație prin asigurarea de material didactic adecvat, disponibil în formate alternative, în același timp în care îl primesc și colegii lor din școlile de masă, reușind astfel să se integreze în instituțiile de învățământ superior. Școlile din România se confruntă cu o lipsă acută de materiale educative, iar proiectul și-a propus să remedieze într-o oarecare măsură această lipsă.
În momentul de faţă, accesul la manuale, cărţi de specialitate sau bibliografia şcolară este limitat. Școlile speciale oferă elevilor un număr foarte mic de manuale şi cărţi exclusiv în format Braille, iar celor cu vedere slabă, le sunt oferite extrase din manuale cu litere mărite realizate cu ajutorul unui copiator. Bibliografia obligatorie corespunzătoare curriculei este puţin acoperită de aceste manuale şi de aceea ar fi de dorit completarea acestei lipse cu documente accesibile în alte formate, audio sau electronice. Discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi: fizica, matematica, chimia, nu sunt acoperite de manualele tipărite speciale deoarece conversia în braille a formulelor ştiinţifice este dificilă, din acest motiv liceele speciale având profil uman.
Dată fiind dezvoltarea continuă a digitizării documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majoră pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la învățământul superior şi mai apoi pe piaţa muncii.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 65.350 lei.