SEMN – CUVÂNT – IMAGINE (SWIm)
„Comunicare fără bariere pentru elevii cu deficienţe de auz" – Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”
Pentru a beneficia de serviciile educative care asigură egalitatea şanselor, copiii deficienţi de auz trebuie să depăşească limitele impuse de deficienţă şi să fie atraşi de comunicarea verbală. În cadrul proiectului „Semn – Cuvânt – Imagine” a fost creat un dicționar ce cuprinde aproximativ 400 de termeni explicați în cuvinte ce au ca suport imagini statice sau dinamice, dar şi explicații în limbajul mimico – gestual. Alături de dicţionar, echipa Şcolii Gimnaziale a dezvoltat platforma www.testeonlinelmg.ro, concepută special pentru elevii cu deficienţe de auz ca suport în pregătirea lor pentru evaluările şcolare şi examene.
Platforma oferă o abordare modernă a clasicelor testări școlare şi se axează pe creativitate, ingeniozitate, gândire critică și analitică. Aceasta include teste bazate pe curricula materiilor: Limbă și comunicare, Matematică și științe realizate pe modelul testelor PISA. Scopul acesteia este de a obişnui elevii cu tipul de examinare specific unei evaluări şi a le creşte astfel performanţele şcolare. Testele sunt însoțite de interpretare în limbaj mimico – gestual, de explicații și îndrumări pentru a facilita înțelegerea textelor și cerințelor și pentru a depăși dificultăţile comunicării verbale. Platforma este un spațiu de antrenament interactiv și atractiv pentru următorul ciclu de testare PISA 2015 – 2018, care aduce ca noutate importantă administrarea computerizată a instrumentelor de evaluare.
Ȋn cadrul proiectului peste 100 de copii cu deficienţe de auz şi deficienţe asociate şi-au dezvoltat şi îmbunătăţit competenţele de comunicare prin activităţile desfăşurate într-un spaţiu multimedia (cabinet dotat cu tablă Smart, calculator, tablete, notebook-uri, conexiune internet) şi în online. Alături de ei, 75 de profesori din şcolile speciale pentru deficienţi de auz din ţară au fost pregătiţi în folosirea instrumentelor de lucru adecvate dezvoltate în cadrul proiectului.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 186.150 lei şi s-a desfăşurat în perioada mai 2015 – mai 2016.