Sunetul paginilor

/ /
Sunetul paginilor

Lumea prin Culoare și Sunet 2015-2016

Biblioteca Naţională a României

Scopul proiectului "Sunetul paginilor" a fost crearea şi dezvoltarea celei mai mari biblioteci digitale pentru nevăzători din ţară. Proiectul şi-a propus să reunească toate documentele digitale create în bibliotecile din România într-o singură colecţie digitală în cadrul căreia au fost adăugate documente scanate şi accesibilizate în Biblioteca Naţională cu ajutorul unui scanner performant. Utilizatorii cu dizabilităţi de vedere au acces la această bibliotecă digitală atât off-line, la sediul Bibliotecii, precum şi on-line din orice loc din ţară, pe bază de id şi parolă, astfel încât să fie îndeplinite prevederile legii privind protecţia dreptului de autor.

Având în vedere stereotipiile, etichetele create de societatea românească vis-à-vis de persoanele cu dizabilităţi vizuale, participarea comodă şi deplină la activităţile societăţii este încă destul de dificil de realizat. Biblioteca Naţională a României doreşte să contribuie la schimbarea acestei realităţi prin produsele, serviciile şi activităţile pe care le propune.

În prezent, Biblioteca Naţională oferă acces la spaţiile şi colecţiile sale tuturor celor care pot veni la sediul central, graţie proiectului DReam (Digital Resources – easy to access and manage). Biblioteca Naţională susţine integrarea tuturor persoanelor în societate punând la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi de vedere cele mai noi tehnologii de acces, susţinând în acelaşi timp şi participarea la evenimentele culturale şi educative pe care le organizează. Astfel, instituţia invită toţi cetăţenii, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau dizabilitate să consulte fondul de documente al Bibliotecii, să participe la evenimentele pe care le organizează, cu scopul de a oferi acces tuturor la aceleaşi resurse, la aceleaşi tehnologii, în aceleaşi spaţii, în aceeaşi societate.

Pentru acei utilizatori nevăzători care nu pot ajunge la Bibliotecă au fost scanate şi accesibilizate cu ajutorul voluntarilor un număr de documente (manuale sau cărţi din bibliografia şcolară) ce le erau absolut necesare elevilor sau studenţilor nevăzători. Cu toate acestea, solicitările care sunt onorate cu succes sunt prea puţine în raport cu numărul total al solicitărilor primite în ultimile luni.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 221.800 lei.

sunetul-paginilor