Tandem Acces

/ /
Tandem Acces

Lumea prin Culoare și Sunet 2016-2017

Asociația Tandem

În București trăiesc, învață și muncesc aproape 6000 de persoane cu deficiențe de vedere. Orașul este dificil de navigat în siguranță chiar și pentru persoanele fără dizabilități. Din acest motiv, pentru nevăzători este o provocare, aceștia fiind mai puțin prezenți pe străzile din România în comparație cu alte țări. Cu ajutorul tehnologiei însă, putem transforma orașele în spații mai accesibile pentru persoanele cu deficiențe.

Asociația Tandem și Fundația Orange pun la dispoziția nevăzătorilor aplicația Tandem Access, care îi ghidează și îi ajută să se deplaseze fără însoțitor și în siguranță atunci când circulă cu metroul. Prin implementarea acestui proiect desfășurat în parteneriat cu Metrorex, Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitatea comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran. Modelul poate fi replicat cu ușurință în alte tipuri de spații publice de dimensiuni mari, precum gări sau aeroporturi.

„Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități este imposibilă dacă oamenii nu se pot întâlni și cunoaște. Un oraș modern trebuie să fie în primul rând accesibil și prietenos.”, declară Florin Georgescu, președinte al Asociației Tandem, el însuși nevăzător, omul care a gândit întregul model și care are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.

tandem-acces-1

Cum reușește Tandem Acces să facă mai ușoară călătoria cu metroul pentru un nevăzător? Atunci când intră la metrou și deschide aplicația, acesta este identificat de unul din cei 1000 de senzori instalați în toată rețeaua metroului și este ghidat prin mesaje care îl îndrumă către direcția dorită, îl avertizează despre prezența scărilor și numărul de trepte, poziționarea turnicheților etc.

În ce constă proiectul?

  • aplicație de telefon mobil pe platformele iOS și Android
    rețea de 1000 Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalați în interiorul a 53 de stații de metrou în punctele de interes (scări, turnicheți de acces, intersecții)

Cum funcționează?

  • descarci aplicația gratuită
  • pornești Bluetooth-ul și conexiunea la internet
  • atunci când te apropii de unul din dispozitive, se întâmplă două lucruri: beaconul emite un semnal sonor, ușor de identificat, pentru a-l localiza, iar pe telefon apare un mesaj (citit cu ajutorul unui voice-over) care îți va spune unde te afli și în ce direcție să te îndrepți pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieși din stație

De ce este util?
Creează persoanelor nevăzătoare un mediu în care să se poată deplasa independent și în siguranță la metrou, indiferent dacă există sau nu semnal telefonic sau semnal GPS.

Pe termen lung, soluțiile de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficiențe de vedere vor avea un impact pozitiv:

  • la nivel social, scăderea nivelului de pasivitate și creșterea numărului celor implicați în mediile sociale, ca urmare a facilitării unei interacțiuni mai prietenoase cu mediul și comunitatea locală;
  • la nivel profesional, creșterea posibilității acestor persoane de a accesa locuri de muncă care nu implică dificultăți de călătorie și reducerea ratei de șomaj;
  • la nivel personal, consolidarea încrederii în sine și eliminarea tendinței de a evita colectivitățile deschise și de a accesa doar colectivități restrânse, create în baza dizabilității respective și nu bazate pe afinități umane reale.

Asociația Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanța și reușita au la bază nu anularea diferențelor dintre oameni, imposibilă de altfel, ci încurajarea și valorizarea acestora. Așa se obține starea de normalitate socială care, deși nu face abstracție de diferențele dintre noi, mijlocește manifestarea unică a individualității.

Fundația Orange a susținut proiectul Tandem Acces într-un mod complex. Proiectul este finanţat cu suma de 222.000 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ediţia 2016. Mai mult, voluntari angajați Orange România au contribuit la montarea Beaconilor în stațiile de metrou, iar specialiști din companie au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului. Implicarea activă în viața comunității înseamnă mobilizare pe mai multe paliere și utilizare a tuturor resurselor disponibile pentru a determina schimbările pozitive să se întâmple.

Metrorex, prin reprezentanții săi – dl. director general Marin Aldea și dl. director tehnic Marius Rudnițchi care și-a asumat implementarea proiectului și a sprijinit Asociația Tandem punându-i la dispoziție aprobările necesare și personal de suport. Mai mult, a fost semnat un acord de mentenanță, care permite Asociației Tandem să asigure buna funcționare a proiectului Tandem Acces pe viitor.