Vreau să știu

Vreau să știu

Lumea prin Culoare și Sunet 2014-2015

Asociația Junior Achievement România

Proiectul a avut ca scop introducerea în şcolile speciale pentru elevi cu deficienţe de auz (cu vârste între 15 şi 19 ani), a unui curs şi a unor activităţi practice de orientare profesională pentru creşterea posibilităţii de acces la piaţa muncii după absolvire, cu sprijinul profesorilor şi a consultanţilor voluntari Orange. Au fost organizate de asemenea sesiuni „Meet the entrepreneur”, în care elevii au participat la activităţi antreprenoriale în şcoală, în prezenţa unui antreprenor local şi/sau a unui freelancer, folosind tehnologia pentru angajare; elevilor le-a fost pus la dispoziţie un catalog de meserii şi de afaceri locale în care pot activa şi tineri cu deficienţe de auz; au fost stabilite parteneriate cu companii locale care activează în domenii non-tradiţionale pentru acest grup ţintă, prin intermediul unor activităţi de tip Job Shadow.

Obiectivul pe termen lung al acestui proiect este elaborarea unui model pentru a le asigura acestor elevi şanse egale de acces la o gamă largă de meserii, pentru a le oferi posibilitatea de a deveni antreprenori, contribuind prin iniţiativele lor la dezvoltarea comunităţii prin crearea unor locuri de munca şi a unor afaceri proprii. Secundar, proiectul îşi propune ca aceşti tineri să dezvolte abilităţi şi competenţe pentru o viaţă independentă prin angajarea în propria afacere sau prin acces la mai multe tipuri de meserii.

vreau-sa-stiu-x

Peste 200 de elevi cu deficienţe de auz din 7 şcoli speciale au învăţat să comunice mai uşor, să fie mai încrezători în şansele lor şi să se pregătească pentru o viitoare meserie cu sprijinul a 14 profesori şi a 14 consultanţi voluntari Orange.
Derulat în liceele speciale din Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Focşani, Buzău, Galaţi şi Iaşi, elevii au lucrat împreună cu profesorii dupa o programă learning by doing, adaptată caracterului lor specific de învăţare, au primit manuale şi materiale educaţionale gratuite şi au participat la activităţi diverse, descoperind în mod practic meseriile pe care şi le-ar putea alege în viitor.

Alături de consultanţi voluntari Orange şi antreprenori locali, elevii au explorat profesii posibile şi aptitudini necesare pentru fiecare în parte. Activităţile propuse i-au stimulat să lucreze în echipă si să-şi dezvolte abilitățile de comunicare. Elevii au realizat afişe cu mesaje motivaţionale, au organizat dezbateri, jocuri de rol, şedinţe de brainstorming, au căutat moduri de a soluţiona conflicte interpersonale şi au descoperit cum să interpreteze diverse comportamente. Ȋn plus, au aflat cum se derulează un interviu de angajare şi au învăţat cum să redacteze un CV şi o scrisoare de intenţie. Elevii au fost încurajaţi să se gândească şi la posibilitatea de a deveni antreprenori şi au aflat cum să facă o planificare financiară.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 133.000 lei.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.jaromania.org.

vreau-sa-stiu-simplu