Caravana Muzeală - Muzeul Olteniei Craiova
Proiect susținut de Mihai Nicu Cristian
Proiectul aduce cultura mai aproape de aproximativ 500 de elevi din clasele I-VIII din jud. Dolj, aflați în comunele declarate defavorizate din punct de vedere socio-economic, unde rata șomajului depășește cu mult media pe țară, iar părinții sunt plecați la munca în străinătate, majoritatea copiilor fiind în grija bunicilor.
Mihai Nicu Cristian, Pre Pay Sales Representative - „În urma discuțiilor avute cu directoarea despre proiectele care sunt desfășurate în Muzeul Olteniei și istoricul acestora, mi s-a părut oportun ca aceste inițiative să poată fi accesate și de acei copii care nu pot ajunge la muzeu din diferite cauze, deseori limitările fiind unele de natură financiară. Prin acest proiect, mulți elevi din zonele mai puțin norocoase vor acces la informații de calitate și experiențe de învățare deosebite”.
Un important beneficiu pe termen lung al proiectului este legat de schimbarea percepției ca rezultat al activităților cultural-educaționale realizate în aceste comunități locale defavorizate.
Mai exact, în cadrul proiectului, muzeul va fi ,,relocat” în 10 școli gimnaziale unde se vor organiza diverse activități precum:
➡Organizarea de ateliere cultural-educative din domeniile istorie–arheologie, ecologie și mediu, etnografie/tradiții/meșteșuguri, în cadrul cărora elevi a unor elemente fundamentale despre istorie/tradiția poporului român, evoluția speciilor, civilizație, cultură, probleme de mediu și ecologie etc.
➡ Realizarea de kit-uri educative ce vor cuprinde materiale multimedia (documentare)
➡ Organizarea de workshop-uri creative (modelare lut, crearea de podoabe străvechi, confecționarea de obiecte artizanale pe diverse teme precum scrisul caligrafic cu pană, crearea de mesaje vechi tip papirus, puzzle cu figuri istorice remarcante)
➡ Organizarea unor expoziții în școlile implicate în proiect, cu materialele realizate de către elevii participanți
„Proiectul cultural “Caravana Muzeală” va constitui prin locațiile alese, o completare a unor proiecte de pedagogie muzeală, ce se desfășoară de peste 12 ani, la sediul Muzeului Olteniei din Craiova, în spațiile interactive ale celor trei secții, fiind susținute de către muzeografi/arheologi din cadrul muzeului, pe toată perioada anului, în timpul vacanțelor școlare, dar și cu ocazia diverselor evenimente. Noutatea proiectului propus este aceea că este dezvoltat sub forma unor ateliere mobile, derulate în afara spaţiului muzeal” - Carmen Magdalena Păun, Șef Serviciu Marketing, Muzeul Olteniei Craiova.
Muzeul Olteniei Craiova este o instituție publică de cultură, de importanță regională, ce acționează în scopul cunoașterii, educării și promovării/revalorificării patrimoniului cultural al comunității din zona Olteniei.
Înfiinţat la 1 aprilie 1915, muzeul are un flux anual de aproximativ 47.000 de vizitatori, infrastructura deținută fiind una extrem de modernă: săli expoziționale, 3 spații interactive pentru derularea de activități creative, 1 planetarium, 3 săli de conferințe, 13 expoziții permanente și o medie de 12 expoziții temporare/an.