Hai la Rudăria! - Asociația Acasă în Banat

/ /
Hai la Rudăria! - Asociația Acasă în Banat

Susține un ONG 2021

Proiect susţinut de Andrei Amărghioalei

Obiectivul principal al proiectului este transformarea comunei Eftimie Murgu, județul Caraș Severin, într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă pentru comunitatea locală.

Cu cele 22 mori de apă, Rudăria este o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un veritabil muzeu în aer liber, cu un potențial turistic extraordinar. În proiect, se vor repara și proteja 22 mori neglijate, se va amenaja traseul turistic de vizitare a morilor mai puțin cunoscute din sat și se va încuraja dezvoltarea economică prin crearea unui brand propriu „produs la Rudăria” și prin comercializarea făinii măcinate aici.

”Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. Anul acesta ne vom concentra aici, la Rudăria, comuna Eftimie Murgu, unde sunt nu mai puțin de 22 de mori de apă. Ceea ce lipsește localității este un traseu turistic amenajat, pentru a putea asigura accesul turiștilor care să viziteze toate aceste mori de apă. Voluntarii companiei Orange și nu numai vor putea veni să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, de a repara morile de apă, de a construi podețe și multe altele. Vă așteptăm la Rudăria!” – Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România

În 2019, Asociația Acasă în Banat a realizat recensământul morilor de apă din zona Banatului de munte, reușind să identifice și să inventarieze peste 250 de mori de apă foarte puțin cunoscute. În 2020, asociația a început cu prima renovare a unei mori de apă alături de comunitatea locală din Sasca Montană, după care a urmat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, finanțat de către Fundația Orange prin programul „Susține un ONG”, ediţia 2020.

”Ne dorim să transformăm Rudăria, capitala Țării Morilor de Apă, într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă pentru comunitatea locală. Rudăria este o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un veritabil muzeu în aer liber, cu un potențial turistic extraordinar.” – Radu Trifan, președinte Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat și-a început activitatea în luna mai 2018 cu acțiuni din domeniul social, reușind până acum 17 reabilitări de case pentru familii defavorizate. Prin proiectul „Color the Village”, în vara anului 2019, în numai patru zile, a reușit renovarea fațadelor a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, cunoscută pentru morile sale de apă.

În acest fel, Asociația a trecut la un nivel mai complex al intervenției socio-culturale, de la cel centrat pe individ la cel focusat pe comunități întregi. Proiectul „Țara Morilor de Apă” a însemnat un adevărat recensământ al morilor de apă de pe întreg teritoriul Banatului Montan.