Incluziune socială prin teatru - Asociația Ingenious Drama

/ /
Incluziune socială prin teatru - Asociația Ingenious Drama

Susține un ONG 2020

Proiect susținut de Horia Pintilescu

Un proiect inedit de incluziune socială cu ajutorul unor metode inovative de învățare și conștientizare prin exemple, jocuri si ateliere interactive. Obiectivul principal al proiectului este de a elimina stigma socială și de a crea o punte de comunicare între tineri.

Astfel, 160 de tineri din școli de corecție și orfelinate din județul Bacău vor avea oportunitatea de a participa la ateliere de teatru și dezvoltare personală, organizate sub îndrumarea unor actori profesioniști și traineri specializați. Atelierele vor avea loc în cadrul I.D. Fest, unul dintre cele mai vechi festivaluri de teatru amator tânăr din România.

Horia Pintilescu, Service Engineer Orange Services - ''ID Fest este o parte foarte mare din viața mea, însumând aproximativ 8 ani de când sunt o parte activă și mai bine de 12 de când mă fascineaza mișcarea. Faptul că acest festival a început să prindă rădăcini în comunitatea activă, nu mă face decât să fiu extraordinar de mândru că am ales să fiu parte a acestui proiect. Mulțumim Fundația Orange pentru încrederea acordată!"


Organizat pentru prima dată în anul 1997, festivalul ID Fest a reprezentat o punte spre cunoaștere pentru tinerii din România, mii de adolescenți având experiența acestui eveniment. În ultimele 3-4 ediții, organizatorii au încercat să ofere o parte din această experiență și deținuților de la Penitenciarul din Bacău. Astfel a luat naștere un parteneriat care aduce spectacole de teatru, stand-up și ateliere de dezvoltare în spații mai puțin cunoscute multora dintre noi.

ID Fest

Proiectul va include o serie de activități precum:
➡ 5-6 serii de ateliere pentru fiecare grup țintă (tineri victime ale delicvenței juvenile, cât și tineri orfani), cu o durată de aproximativ 3 luni
➡ Implicarea directă în proiect a peste 100 de elevi voluntari din colegii și liceele din Bacău
➡ Promovarea la nivel național a festivalului pe rețelele de socializare Facebook și Instagram

Obiectivele pe termen lung ale proiectului includ:
➡ Promovarea teatrului ca metodă non-formală de educație, reintegrare și incluziune socială, menită să încurajeze egalitatea la nivel național
➡ Normalizarea perspectivelor societății prin teatru, totul sub mesajul-cheie „toți oamenii au drept egal la liberă exprimare"
➡ Încurajarea dezvoltării de inițiative similare în alte orașe ale țării


Asociația Ingenious Drama a fost înființată juridic în 2009, continuând activitatea pe care o desfășura încă din 1997. Principalul proiect al organizației este festivalul național de teatru Ingenious Drama Festival (IDfest), eveniment care anul acesta ajunge la cea de-a 21-a ediție. Activitățile Asociației însumează de asemenea și proiecte culturale precum proiecția de Gală “Sierra Nevada”, festivalurile de film “Film mai aproape”si “Ingenious Film Festival” si proiectul local “ZidArt”.