Muntele e șansa ta! - Asociația Montană Carpați

Muntele e șansa ta! - Asociația Montană Carpați

Susține un ONG 2021

Proiect susținut de Mirela Șcurina

Iniţiativa oferă tinerilor, preponderent liceeni, care provin din zone montane defavorizate din județele Sibiu, Brașov, Vrancea, alternative pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul montan și instruire în ceea ce privește importanța respectării, conservării și dezvoltării sustenabile a patrimoniului montan din România.

„ Plecând de la direcțiile în care mă regăsesc, educație și dezvoltarea comunităților defavorizate, intersectându-le cu dragostea față de munte, a  rezultat aceasta idee, “Muntele e șansa ta!”. Îmi doresc foarte mult să  reușim să ajutam tinerii din comunitatile de la poalele munților să înțeleagă că pot avea un rost în viață, făcând ceea ce le place ."– Mirela Șcurina

Astfel, proiectul le va crește șansele de angajare și implicare activă în dezvoltarea comunităților din care fac parte, în condițiile în care aceste zone se confruntă cu un grad ridicat de emigrare a tinerilor. Asociația Montană Carpați va aduce alături profesioniști din opt domenii montane: salvatori montani, ghizi montani și turistici, instructori de sporturi montane, fotografi de wildlife, rangeri, pădurari și cabanieri pentru a oferi sfaturi, informații și instruire unui număr de 100 de tineri.

Beneficiari direcți vor fi cei 100 de tineri implicați în activități, alături de cei 2000 tineri care vor primi online, sub formă de broșură, informațiile structurate despre construirea unei potențiale cariere în domeniul montan. Printre beneficiarii indirecți amintim familiile acestora, prieteni, apropiați, dar şi cei peste 300.000 de turiști care se vor putea bucura de serviciile oferite de tinerii ce vor dezvolta o carieră în domeniul montan. De asemenea, printre beneficiarii indirecţi menţionăm şi comunitățile rurale din zona montană a judeţelor Sibiu, Brașov, Vrancea, ce vor beneficia de creşterea numărului de turişti, datorată serviciilor oferite de tinerii intsruiți în cadrul acestui proiect.

"Am gândit acest proiect în primul rând pentru a pentru atrage tinerii vulnerabili către o carieră în România, dar și pentru a sprijini dezvoltarea sustenabilă a turismului montan. Ajutându-i să înțeleagă avantajele și oportunitățile unei astfel de cariere, nu numai că șansele ca ei să rămână și să se dezvolte în comunitatea din care provin, vor crește, dar în acest fel vom educa generația de azi despre cum să aibă grijă de munte mâine. Pentru că azi pregătim viitorul, iar muntele e șansa lor!" – Oana Blîndu, Președinte Asociația Montană Carpați

Asociația Montană Carpați este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2008 cu scopul de a promova patrimoniul montan al țării, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Principalele programe desfășurate sunt: “Voluntar în Carpați”,“Inițiere la înălțime”, “Și muntele e o școală”.

În domeniul infrastructurii montane, Asociația care activează deja de 12 ani, a acoperit trasee ce însumează peste 3500 de km și deține experiența necesară pentru a fi, după Salvamont, organizația cu cel mai mare volum de lucrări în domeniu. Pentru detalii, vizitați https://asociatiamontanacarpati.ro/