Stand-up: educație pentru prevenirea HIV - Asociația Semper Musica

/ /
Stand-up: educație pentru prevenirea HIV - Asociația Semper Musica

Susține un ONG 2018

Susținut de Mădălina Pavel

Prin intermediul unor sesiuni de educație pentru sănătate, care se îmbină cu elemente de stand-up comedy, proiectul „Stand-up: educație pentru prevenirea HIV” a informat despre HIV aproape 5.000 de tineri din 15 licee aflate în comunități rurale din Botoșani și Iași. Cele două județe au fost cele mai afectate din România, din punct de vedere al numărului de noi cazuri de infecție cu HIV, înregistrate în 2017.

Cei 30 de profesori de liceu care s-au implicat în această inițiativă au primit totodată câte un joc de educație nonformală pentru a facilita discuțiile profesorilor cu elevii și a transforma lecțiile de educație pentru sănătate în discuții interactive și neconvenționale cu aceștia.

În plus, proiectul a oferit consiliere online gratuită pentru mai mult de 500 de tineri din toată țara, care au avut nevoie de sfaturi medicale legate de infecția cu HIV, infecțiile cu transmitere sexuală, contracepție și servicii medicale.

În paralel, scopul de a informa a fost dublat de o cercetare care a arătat că 82% dintre adolescenții între 14 și 19 ani incluși în proiect discută rar sau niciodată cu părinții despre debutul vieții sexuale, iar 89% discută rar sau niciodată despre folosirea unui prezervativ. Totuși, ca urmare a proiectului a crescut cu 10% numărul elevilor care au declarat că utilizarea prezervativului este foarte importantă atunci când au un contact sexual, față de cei 78% care susțineau acest lucru inițial.