Susţine un ONG | 2016

Susţine un ONG | 2016

În 2016, concursul „Susţine un ONG!” dedicat proiectelor filantropice coordonate de angajaţi ai Orange România și realizate ȋn parteneriat cu o organizaţie nonprofit a desemnat cinci cȃștigători.

Proiectele câştigătoare se vor derula în perioada mai – decembrie 2016 şi au o valoare totală de 131.700 lei.

Câştigătorii au fost aleşi de către un comitet de selecţie format din:

„Educaţie digitală pentru copiii din Bosanci”

în parteneriat cu Asociaţia Freedom Smile - susţinut de Mirela Scurina

Prin intermediul proiectului „Educaţie Digitală pentru copiii din Bosanci” a fost creat în Şcoala Gimnazială din Bosanci (judeţul Suceava) un Laborator Digital dotat cu 15 calculatoare conectate la Internet. De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate cursuri de informatică pentru 30 de elevi de la clasele V-VIII, profesori şi părinţi.

Proiectul a reuşit să îi aducă pe copii în era digitală şi să le ofere oportunitatea de a învăţa prin intermediul Internetului, pentru a se integra mai usor. Înainte de realizarea Laboratorului Digital, în şcoală exista un singur computer funcţional fără conexiune la Internet.
În acelaşi timp, proiectul a oferit şi acces la instrumente moderne de comunicare: Facebook şi Skype, pentru a facilita comunicarea dintre copii şi părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Din cei 310 de copii din localitate, 237 de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în afara ţării.

„Outdoor Lab”

în parteneriat cu Asociaţia Outdoor Life - susţinut de Paul Ploscar

Proiectul a promovat şi implementat programe de „Educaţie Experienţială Outdoor prin Aventură” ca metodă didactică nonformală, ce au ajutat 200 de elevi ce provin din medii sociale defavorizate sau elevi cu dizabilităţi, să dobândească încredere în propriile forţe, să îşi dezvolte abilităţi precum răbdarea şi perseverenţa dar şi relaţii de camaraderie şi sprijin. Pe parcursul proiectului, aceştia au participat alături de alţi peste 500 de copii la ateliere mixte de dezvoltare personală, în care au învăţat să interacţioneze şi să socializeze.

În cadrul proiectului a fost amenajat un spaţiu – „Laborator Outdoor” – cu elemente specifice acestui tip de educaţie, într-un parc natural de la periferia oraşului Arad.

2016-outdoor-lab

Concept relativ nou in contextul educaţional românesc, educaţia outdoor reprezintă o puternică sursă de experienţe de învăţare, fără constrângerile celor 4 pereţi ai sălii de clasă. Acest tip de educatie oferă elevilor provocări care au puterea de a schimba comportamente antisociale şi de a crea relaţii bazate pe sprijin reciproc.

„Semnele comorii”

în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Copilului şi a Familiei - susţinut de Silvia Stan

Prin intermediul proiectului „Semnele comorii”, 60 de copii din cadrul Şcolii Gimnaziale Ferdinand I Bucureşti au interacţionat cu 40 de copii deficienţi de auz de la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz ”Sfânta Maria” şi au învăţat să comunice unii cu alţii.

2016-semnele-comorii

La inceputul proiectului, timp de două luni, 40 de copii din şcoala de masă au învăţat limbajul mimico-gestual cu un profesor expert. La rândul lor, în cadrul orelor de materii opţionale, elevii au transmis mai departe altor 20 de colegi ceea ce au învăţat. În cadrul proiectului, timp de patru luni, au avut loc mai multe ateliere mixte - pantomimă, petreceri animate, jocuri, spectacole de dans, concursuri, ateliere de confecţionat ornamente şi o vizită în Orăşelul cunoaşterii.

Proiectul şi-a propus să-i ajute pe elevi să înţeleagă diversitatea şi să pună bazele unei educaţii incluzive şi non-discriminatorii.

„Împreună oferim sănătate”

în parteneriat cu Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria - susţinut de Ligia Tătucu

Peste 500 de persoane fără venituri şi asigurări medicale au fost beneficiarii a 1.536 de consultaţii gratuite în cadrul proiectului „Împreună oferim sănătate” realizat in scopul de a susţine persoanele dezavantajate să se reintegreze din punct de vedere social.

2016-regina-maria

Consultaţiile stomatologice sunt, după consultaţiile de medicină generală, serviciile medicale cele mai necesare pacienţilor fără venituri. Cu ajutorul proiectului, 385 de persoane au beneficiat de tratament stomatologic. De asemenea, proiectul a ajutat 110 pacienţi să îşi recapate vederea, iar 140 de perechi de ochelari au fost oferite pentru a reda pacienţilor şansa de a duce o viaţă demnă. În plus, 10 analize specifice au fost efectuate pentru pacienţii cu Hepatita B si C.

„Meloterapie şi Ritm”

în parteneriat cu Asociaţia Şanse pentru toţi - susţinut de Teglas Rezso

În cadrul proiectului „Meloterapie şi Ritm”, 60 de copii cu probleme emoţionale sau cu dizabilităţi din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr.1 din Targu Mureş au fost ajutaţi prin intermediul muzicii şi a ritmului, să îşi dezvolte anumite funcţii şi procese cognitive, să găsească noi forme de exprimare în cadrul unui climat prietenos, să socializeze şi să depăşească bariere de comunicare. Proiectul a contribuit la dezvoltarea personală a acestor copii, prin utilizarea artei ca metodă de terapie.

2016-meloterapie-si-ritm

Activităţile din cadrul proiectului, precum celebrarea Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi alături de tinerii de Liceul Vocaţional Pedagogic "Mihai Eminescu" din Târgu-Mureş sau participarea la diverse festivităţi, au vizat implicarea comunităţii locale şi au condus la creşterea gradului de toleranţă în ceea ce priveşte acceptarea persoanelor cu dizabilităţi în comunitate.