Călătorie în Lumea Mea

Călătorie în Lumea Mea

Proiecte Lumea prin culoare și sunet 2014

Asociația Young Goldfish

Proiectul „Călătorie în lumea mea" a avut ca scop creşterea accesului la educaţie şi dezvoltarea capacităţii de comunicare a unor tineri cu deficienţe de vedere pentru a le spori încrederea de sine şi a le îmbunătăţi abilităţile de viaţă independentă, pentru integrarea lor socială. Desfăşurat în parteneriat cu 6 şcoli şi licee speciale pentru elevi cu deficienţe de vedere din Bucureşti, Arad, Timişoara, Cluj, Buzău şi Târgu Frumos (Iaşi), proiectul a reunit peste 100 de tineri cu vârste între 13-22 ani, jumătate din ei cu deficienţe de vedere şi jumătate fără deficienţe.

Proiectul a inclus expediţii şi cursuri de formare unde tinerii nevăzători au avut ocazia să experimenteze pe perechi alături de un voluntar, pentru prima dată, diferite activităţi educative, culturale sau de socializare. Ȋn cadrul expediţilor, tinerii nevăzători au fost ghidaţi de perechile lor fără deficienţe, voluntari din cadrul Orange, pentru a descoperi ceea ce pot simţi şi pentru a se cunoaşte pe sine şi pe cei din jur.

calatorie-third

Ȋn plus, în cadrul proiectului au fost înregistrate în studioul Young Goldfish 20 cărţi audio, 10 piese şi 20 interviuri ce au fost ulterior oferite gratuit şcolilor speciale pentru deficienţi de vedere. De asemenea, universităţile din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara au primit softuri vocale de citire a ecranului şi de mărire a scrisului pentru creşterea accesului la educaţie pentru studenţii nevăzători.

Ȋn total, 50 de tineri nevăzători, 54 de voluntari şi 22 de profesori au participat la activităţile şi cursurile de formare organizate în cadrul proiectului. Proiectul s-a încheiat cu un eveniment ce a avut loc la cinema Elvira Popescu din Bucureşti. Ȋn prezenţa profesorilor şi a elevilor de la şcolile partenere, a voluntarilor şi a membrilor presei, a fost difuzat în premieră filmul documentar „Ce vezi?", în regia lui Tedy Necula. Filmul surprinde cele mai reuşite şi emoţionante experienţe din cadrul proiectului, momente din activităţile realizate pentru prima dată de beneficiari şi întâmplări inedite.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 225.000 lei.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.youngoldfish.ro.

calatorie-second