100 de tineri vulnerabili au beneficiat de formare pentru o carieră în domeniul montan

Comunicate de presă

București, 27 decembrie. Asociația Montană Carpați a derulat, în perioada septembrie – decembrie 2021, proiectul educațional „Muntele e șansa ta!”, în cadrul căruia 100 de tineri din zone montane defavorizate au fost încurajați să se orienteze spre o carieră în domeniul montan. Finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului „Susţine un ONG!”, proiectul a crescut șansele tinerilor de angajare și implicare activă în dezvoltarea comunităților din care fac parte, în condițiile în care aceste zone se confruntă cu un grad ridicat de emigrare.

Tinerii, preponderent liceeni care provin din județele Sibiu, Brașov și Vrancea, au participat la activități teoretice și practice și au învățat de la profesioniști din nouă domenii montane: salvatori montani, ghizi montani și ghizi turistici, rangeri, cabanieri, instructori de escaladă, fotografi de wildlife, cât și muzeografi și etnofarmacologi despre avantajele, provocările și traseul pe care trebuie să îl parcurgă pentru a ajunge la rândul lor specialiști ai muntelui și pentru a-și dezvolta o carieră de succes. De asemenea, au beneficiat și de instruire în ceea ce privește importanța respectării, conservării și dezvoltării sustenabile a patrimoniului montan din România.

Plecând de la direcțiile în care mă regăsesc, educație și dezvoltarea comunităților defavorizate, intersectându-le cu dragostea față de munte, a rezultat aceasta idee, „Muntele e șansa ta!”. Este o mare bucurie că am putut să ajutăm tinerii din comunitățile montane să înțeleagă că pot avea un rost în viață, făcând ceea ce le place.” – Mirela Șcurina, coordonator proiect și Billing Manager Orange Services România.

Odată cu încheierea activităților directe și ca urmare a acestora, proiectul pune la dispoziție, în mod public și gratuit, tuturor tinerilor interesați de o carieră în domeniul montan, broșura Mic îndrumar de meserii montane, disponibilă la link-ul: https://asociatiamontanacarpati.ro/mic-indrumar-de-meserii-montane.pdf

Am implementat proiectul cu scopul de a atrage tinerii către o carieră în România și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a zonelor montane, dar interesul pentru acesta ne-a depășit toate așteptările. Cadrele didactice și instructorii s-au arătat de asemenea încântați de inițiativă și și-au exprimat dorința de a continua acest proiect într-o formă mai aprofundată. Ne bucurăm, așadar, că avem oportunitatea să educăm generația de azi despre cum să aibă grijă de munte mâine!”, Oana Blîndu, Președinte Asociația Montană Carpați.

Asociația Montană Carpați este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2008 cu scopul de a promova patrimoniul montan al țării, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Asociația lucrează activ pentru dezvoltarea unui turism montan sustenabil prin creșterea interesului către zona montană din țara noastră. www.asociatiamontanacarpati.ro

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit  6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.