A.E.C.O. lansează primul ghid de drumeţie adresat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu copii în cărucior

/ /
A.E.C.O. lansează primul ghid de drumeţie adresat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu copii în cărucior

Comunicate de presă

Braşov, 10 august 2016. Asociația de Educație și Cultură Outdoor (A.E.C.O.) România anunţă lansarea ghidului montan „Drumeție Montană în Familie – trasee accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi”. Scris de Marian Anghel, preşedintele Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani, ghidul a fost realizat în cadrul proiectului „Natura fără Bariere” cu susţinerea Fundaţiei Orange. Prin programul „Susţine un ONG!”, Fundaţia Orange oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţi ai Orange România.

Ghidul se adresează familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități şi este unic în publicațiile de profil din România, atât prin tema abordată, cât și prin modalitatea de prezentare a informațiilor. Acest ghid răspunde nevoii de informații centralizate privind potențialul natural din zona Brașov şi include descrierea în limba romană şi engleză a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului (masivele Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucaș (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană). Atât traseele pentru copii, cât și cele pentru persoane cu dizabilități sunt clasificate în funcție de gradul de dificultate, fiind însoțite de fotografii și descrieri explicative, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general.

Informațiile publicate au fost obținute exclusiv din teren, prin cercetarea, măsurarea, fotografierea și analizarea traseelor din perspectiva accesibilității acestora de către copii sau persoane cu dizabilități. Întreaga muncă de cercetare în teren a fost realizată de membrii și voluntarii A.E.C.O., în colaborare cu Rucksack Mountain Guides.

Ghidul este un instrument util şi pentru educatori, profesori, asociații, ONG-uri implicate în sfera educațională sau oricare alte persoane ce doresc să petreacă timp activ în natură sau să facă drumeții în munții din zona Brașovului. Cu ajutorul informațiilor din acest ghid, adulții pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență, își pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.

„În România, accesul la natură trebuie garantat și asigurat tuturor oamenilor, indiferent de vârstă și inclusiv celor a căror viață este strâns legată de un cărucior rulant. Pentru persoanele cu dizabilități, o banală piatră, un șanț prost gândit sau niște trepte pot face diferența. Zona urbană din România este foarte departe de a fi accesibilă persoanelor cu dizabilități, iar muntele… este aproape imposibil. Spun „aproape” pentru că, spre surprinderea multora, chiar și a noastră, a celor implicați în realizarea acestui ghid, am descoperit trasee în natură care sunt sau ar putea fi accesibile cărucioarelor rulante, cu un minim de efort fizic”, a declarat Marian Anghel.

„Este prima iniţiativă de accesibilizare a traseelor montane la noi în ţară, însă sperăm ca proiectul celor de la A.E.C.O. să fie un model şi pentru alte organizaţii naţionale care promovează mersul pe munte. „Natura fără bariere” a ridicat încă o barieră şi ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe persoane în scaun rulant ori părinţi cu copii în cărucior şi să ne vedem mai des pe munte. Sunt mândră că angajaţii Orange România se implică în număr din ce în ce mai mare, iar concursul „Susţine un ONG !” îi stimulează să atragă fonduri pentru o cauză în care cred”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia Orange.

Ghidul este disponibil gratuit asociațiilor persoanelor cu dizabilități, în limita stocului disponibil, prin contactarea directă a Asociaţiei pentru Educaţie şi Cultură Outdoor. Pentru toți cei interesați, ghidul poate fi achiziţionat online prin intermediul Rucksack Shop. Toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi refolosite în scopul continuării proiectelor de educație outdoor realizate de către A.E.C.O. România.

Proiectul „Natura fără bariere” a avut o finanţare de 29.200 lei, iar valoarea totală a programului „Susţine un ONG!” în 2015 a fost de 184.000 lei.


Despre A.E.C.O.

A.E.C.O. este o asociaţie care are ca scop, promovarea valorilor educaţionale ale mişcării în natură, în aer liber, generic denumite „outdoor” („dincolo de uşă” în limba engleză). Din această categorie de activităţi fac parte, printre altele: mersul pe jos (vara) şi pe rachete (iarna), ciclismul (montan şi rutier), căţărarea pe stâncă, alpinismul, speoturismul, rafting-ul, canioning, schiul (alpin şi de tură). Proiectul „Natura fără Bariere” contribuie la obiectivul asociaţiei de dezvoltare a unei infrastructuri turistice integrate în mediul natural, care să fie utilizată de toţi iubitorii naturii în general, indiferent de vârstă, aptitudini și mediu din care provin. Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa: aeco.wordpress.com.


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.