Amintiți-vă de Helen Keller!
Iunie – o lună dedicată persoanelor cu surdocecitate din întreaga lume
“Cele mai bune şi mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute, și nici măcar atinse. Ele trebuie simţite din inimă”.
Aceste cuvinte îi aparțin lui Helen Keller, cea mai cunoscută persoană cu surdocecitate din lume. În fiecare an, în luna iunie, întreaga lume sărbătorește Săptămâna Internațională Helen Keller. În ţara noastră, Sense Internațional (România) a organizat diferite activități pentru a puncta această sărbătoare internațională.
În cadrul proiectului Sens pentru viață, implementat de Sense Internațional (România) şi finanțat de Fundația Orange în programul «Lumea prin culoare și sunet», peste 130 de persoane din București, Galați și Iași au participat la diferite activități, toate cu scopul conștientizării problemelor deosebite cu care se confruntă persoanele cu surdocecitate în România.
Surdocecitatea este o combinaţie de deficienţă de văz şi de auz, cu diferite grade de manifestare, care afectează în mod dramatic comunicarea, mobilitatea şi accesul la informaţii. În urma campaniilor de sensibilizare organizate de SI(R), surdocecitatea a fost recunoscută de legislaţia din România ca dizabilitate distinctă încă din anul 2006.
O activitate cu totul și cu totul deosebită pentru grupul de tineri și copii din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Auz Sfânta Maria din București a fost vizitarea expoziției SENZART, o expoziție de instalații multimedia interactive organizată de Muzeul Național de Artă Contemporană împreună cu Asociația Amicii MNAC și Fundația Orange România. Copiii au văzut, auzit, simțit și experimentat operele expuse și au participat la un atelier de pictură mai neobișnuit – pictură în apă.
Aceștia au realizat desene cu tema “Cum ne vedem peste 10 ani?”, le-au așezat în cutii speciale pe care le-au îngropat în curtea școlii pentru a putea fi descoperite în 2024. Au învățat taina realizării de parfumuri, combinând diferite arome și au plantat în curtea şcolii numeroşi pomi și plante ornamentale.
În Galați, copiii și tinerii Școlii Profesionale Speciale Paul Popescu Neveanu, structură a Școlii Gimnaziale Speciale Emil Gârleanu, însoțiți de profesori, părinți și bunici au vizitatGrădina Zoologicădin Brăila observând animalele, unele obiceiuri şi curiozităţi din lumea lor și au organizat un Carnaval unde au purtat măști și costumații create chiar de ei.
În Iași, copiii și tinerii Liceului Tehnologic Vasile Pavelcu au vizitat Arca lui Noe (o mini-fermă special amenajată, destinată activităţilor educative non-formale pentru copii). Ei au vizitat parcul, au hrănit animalele și au participat la un atelier de decorare a vaselor de lut.
Despre Helen Keller:
În ciuda faptului că la vârsta fragedă de 19 luni și-a pierdut total atât văzul cât și auzul, Helen Keller a reușit să devină prima persoană cu surdocecitate absolventă a unei institutuții superioare de învățământ, în anul 1904. Cu ajutorul unei profesoare cu mult har - Anne Sullivan - a învăţat să citească în limbajul Braille în limbile engleză, franceză, greacă, germană şi latină. Helen Keller a scris numeroase cărți și articole, a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a contribuit la deschiderea mai multor spitale şi centre de prevenire a orbirii din numeroase ţări ale lumi.