Asociaţia „Ascultă Viaţa” lansează un cabinet de terapie logopedică şi consiliere psihologică pentru copiii cu implant cohlear

/ /
Asociaţia „Ascultă Viaţa” lansează un cabinet de terapie logopedică şi consiliere psihologică pentru copiii cu implant cohlear

Comunicate de presă

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 131.685 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

Sibiu, 7 iulie 2015. Asociaţia persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!” inaugurează la sediul asociaţiei din str. Gheorghe Lazăr, nr. 11 un cabinet de terapie logopedică dedicat copiilor cu deficienţe de auz purtători de implant cohlear (I.C.).

Cabinetul, primul de acest fel al unei organizaţii non-profit create de părinţi, a fost amenajat în cadrul proiectului „Ascultă Viaţa!” susţinut de Fundaţia Orange. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear şi integrarea acestora în instituţiile de învăţământ de masă.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă a nervului auditiv prin impulsuri electrice. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.

Specializare pentru 20 de logopezi

Prin acest proiect, Asociaţia urmăreşte să ofere un pachet complet de servicii copiilor cu implant cohlear şi familiilor acestora. Astfel, în cadrul cabinetului urmează a fi organizate activităţi de formare profesională – un curs de specializare în terapie logopedică pentru reabilitarea copiilor cu implant cohlear. Cursul, ce a fost lansat odată cu cabinetul de terapie logopedică, este redactat de către un colectiv didactic compus din profesori universitari din cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu cu o lungă experienţă în domeniu. Cursul se va desfăşura în perioada 03 - 28 august, este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România şi îşi propune specializarea unui număr de minimum 20 de logopezi din întreaga ţară, cu accent pe regiunile unde nu există personal calificat.

„Inaugurarea acestui cabinet constituie un vis devenit realitate, al părinţilor copiilor cu implant cohlear care încă din 2008 de la înfiinţarea asociaţiei noastre, au avut dorinţa şi puterea să ajute generaţiile noi de copii cu hipoacuzii neurosenzoriale grave şi profunde, precum şi familiile acestora în diagnosticarea, intervenţia timpurie şi reabilitarea cu succes a acestora. Mulţumim Fundaţiei Orange, al cărei sprijin a fost esenţial în atingerea acestui deziderat”, a declarat Cosmin Braşov, manager de proiect.

Ȋn urma proiectului „Ascultă Viaţa!”, cel puţin 50 de copii cu implant cohlear vor beneficia de servicii de terapie logopedică pentru o perioadă de 6 luni. Ȋn plus, în cadrul cabinetului vor avea loc activităţi de informare şi consiliere psihologică a persoanelor cu implant cohlear şi a familiilor acestora, dar şi seminarii şi workshop-uri.


Despre Asociaţia „Ascultă viaţa”

Asociaţia „Ascultă viaţa” este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere gravă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociaţia „Ascultă viaţa” are 184 de membri din întreaga ţară: adulţi cu I.C., părinţii copiilor cu I.C. şi specialişti în acest domeniu. Misiunea Asociaţiei „Ascultă viaţa” este de a disemina informaţiile despre implantul cohlear şi terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia şi oferi asistenţă, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaţilor şi familiilor acestora, în scopul de a maximiza şansele de integrare socială ale acestora.

Contact: Cosmin - Alexandru Brasov
E-mail: brasov.cosmin@gmail.com, asociatiaascultaviata@gmail.com
Website: www.ascultaviata.ro; www.hipoacuzici.ro.


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-profit specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.