Atelier de Urbanism pentru nevăzători, demers pentru un #BucureștiIncluziv

/ /
Atelier de Urbanism pentru nevăzători, demers pentru un #BucureștiIncluziv

Comunicate de presă

București, 16 mai 2018

Clubul de Mobilitate Urbană Senseability este singurul club unde persoanele cu deficiențe de vedere învață cum să se descurce într-un oraș puțin accesibilizat, așa cum este Bucureștiul, unde fiecare pas este un adevarăt act de curaj.

Inițiativa acestui proiect aparține AMAis și este sprijinită financiar de Fundația Orange.

La clubul pentru nevăzători au avut loc până acum workshop-uri de ecolocație, tehnologie, arhitectură și alte teme abordate incluziv, iar nevăzătorii și persoanele tipice au făcut mii de pași prin oraș, ghidați de baston.

Weekendul acesta, pe 19 și 20 mai, are loc La Firul Ierbii (Splaiul Unirii 160) Atelierul de Urbanism, unde participanții vor afla noțiuni despre oraș prin hărți și machete tactile și vor pleca „pe nevăzute” pe un traseu prestabilit metrou Timpuri Noi-Izvor, până la Palatul Parlamentului.

CMU Senseability propune o abordare unică pentru integrarea socială a acestei categorii vulnerabile – un spațiu de contact pentru nevăzători și tipici. Nevăzătorii își doresc să descopere abilitățile și simțurile care îi pot ghida către o viață independentă, iar persoanele tipice să experimenteze împreună cu ei, pe nevăzute, pentru ca domenii precum educația, serviciile sociale, arhitectura, design-ul sau urbanismul să ajungă să reflecte și nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere.

Clubul este deschis tuturor gratuit, prin completarea unui formular de înscriere pe pagina evenimentului. Pentru participanții fără deficiențe, kit-ul de experiment pe nevăzute conține o pereche de ochelari opaci și un baston, în timp ce participanții cu deficiențe de vedere au propriul baston care îi ghidează zilnic printre obstacolele urbane.


Cum a fost la atelierul de arhitectură pe nevăzute: https://www.youtube.com/watch?v=pB4ENfk19uY

Mai multe detalii despre proiectul #CMUSenseability:

https://www.facebook.com/CMUSenseability/

http://www.amais.ro/


Despre AMAis  

Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială este o organizaţie non-profit înființață în anul 2015. Misiunea AMAis constă în dezvoltarea de proiecte, tehnici și metode alternative pentru creșterea gradului de   integrare socială a persoanelor defavorizate. În același timp, lucrăm cu mediul construit ca resursă principală pentru stimularea empatiei și responsabilizarea publicului larg privind problemele grupurilor vulnerabile.  

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa   persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.