Atelier vocational cu mini tipografie pentru tinerii cu surdocecitate din Buzău

Atelier vocational cu mini tipografie pentru tinerii cu surdocecitate din Buzău

Comunicate de presă

Buzău, 10 decembrie 2015. Fundaţia Sense Internaţional (România), în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive Buzău, Inspectoratul Şcolar Buzău, Consiliul Județean Buzău,lansează mini-tipografia din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive Buzău. Mini-tipografia va funcționa ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piaţa muncii.

Mini-tipografia este unul dintre cele două ateliere dezvoltate de Sense Internaţional (România) şi partenerii locali în Buzău și Focșani prin proiectul „Sens pentru viață”, proiect finanţat în cadrul fondului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2015 al Fundației Orange. Valoarea totală a finanțării proiectului Sens pentru viață anul acesta este de 218.634 lei. Proiectul beneficiază de finanțare și din partea Fundației Medicor.

„Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) din zona Buzău prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Astfel, tinerii vor învăţa o meserie ce le va creşte şansa de a duce o viaţă independentă. Centrul din Buzău se adaugă celor înființate deja de SI(R) în 2013 - 2014 cu finanțarea Fundației Orange în: București (o mini-tipografie), Iași (un centru de modelare a marțipanului), Galați (o mini-seră), Arad (o mini-tipografie) și Timișoara (mini-tipografie). Ȋn fiecare an, în cadrul acestor 7 centre vocaționale, vor învăța o meserie 80 de tineri cu surdocecitate/DSM.

„Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent.” Cristiana Salomie, Director Sense Internațional (România).

Acest proiect este al treilea derulat de Asociația Audiosofia cu finanțare de la Fundația Orange. Astfel, în ianuarie 2014 Asociația Audiosofia a inaugurat unul dintre cele mai moderne cabinete de audiologie pentru investigații de auz și reglaje la implant cohlear în cadrul spitalului „Marie Curie”, cel mai mare spital pentru copii din România. De asemenea, începând din 2014 Audiosofia a realizat dotarea cu aparatură de screening auditiv a altor șase spitale din România (Spitalul Clinic Elias București, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei" Galați, Spitalul Județean Alexandria, Spitalul Județean Pitești, Maternitatea Ploiești), pentru testarea auditivă a tuturor nou-născuților încă din primele zile de viață, în scopul depistării precoce a hipoacuziei.

„Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială ale tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centrele vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, crescându-le şansele de a avea o viață adultă autonomă”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Despre Sense Internațional (România)

Sense Internațional (România) este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.
Prin programe la nivel national ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, SI(R) reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

Pentru detalii: Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România)
Tel.: 021 413 90 40
Email: csalomie@senseint.org.ro

Despre Fundaţia Orange