Atelier vocational cu mini tipografie pentru tinerii cu surdocecitate din Focşani

/ /
Atelier vocational cu mini tipografie pentru tinerii cu surdocecitate din Focşani

Comunicate de presă

Focşani, 9 decembrie 2015. Fundaţia Sense Internaţional (România), în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani, Inspectoratul Şcolar Județean Vrancea și Consiliul Județean Vrancea lansează mini-tipografia din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna.

Mini-tipografia va funcționa ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piaţa muncii si a integrării sociale.

Mini-tipografia este unul dintre cele două ateliere dezvoltate de Sense Internaţional (România) şi partenerii locali în Focșani și Buzău prin proiectul „Sens pentru viață”, proiect finanţat în cadrul fondului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2015 al Fundației Orange. Valoarea totală a finanțării proiectului Sens pentru viață anul acesta este de 218.634 lei. Proiectul beneficiază de finanțare și din partea Fundației Medicor.

„Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Astfel, tinerii vor învăţa o meserie ce le va creşte şansa de a duce o viaţă independentă. Centrul din Focşani se adaugă celor înființate deja de SI(R) în 2013 - 2014 cu finanțarea Fundației Orange în București (o mini-tipografie), Iași (un centru de modelare a marțipanului), Galați (o mini-seră), Arad (o mini-tipografie) și Timișoara (mini-tipografie). Ȋn fiecare an, în cadrul acestor 7 centre vocaționale, vor învăța o meserie 80 de tineri cu surdocecitate/DSM.

„Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent.” Cristiana Salomie, Director Sense Internațional (România)

„Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială ale tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centrele vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, crescandu-le sansele de a avea o viata adulta autonoma”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.


Despre Sense Internațional (România)

Sense Internațional (România) este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră.
Prin programe la nivel national ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, SI(R) reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

Pentru detalii: Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România)
Tel.: 021 413 90 40
Email: csalomie@senseint.org.ro


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.