“Ciripituri în natură” - proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale

/ /
“Ciripituri în natură” - proiect de educație incluzivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale

Comunicate de presă

București 3 noiembrie 2020 - Asociația Club Sportiv Tandem Arena și Fundația Orange au prezentat astăzi în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Antipa din București, rezultatele proiectului “Ciripituri în natură”, platformă pilot multisenzorială pentru științele naturii, dedicată copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă.

Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 56.400 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

Implementat la nivel național, “Ciripituri în natură” face parte din Educatedra, concept umbrelă de educație alternativă incluzivă, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere.

În cadrul proiectului, au fost create 10 lecții digitale despre păsările frecvent întâlnite în România.Lecțiile au fost create împreună cu specialiști ornitologiși sunt disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro. Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și kinestezice, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare.

“În 2019, atunci când am ales să finanțăm acest proiect, ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea educației digitale incluzive în România și să reducem astfel decalajele între copiii tipici și cei cu deficiențe de vedere. Pe atunci, pandemia exista doar în filme, dar realitatea acestor luni de izolare și școală online, a reconfirmat importanța accesului la resurse și abilități digitale de învățare, dincolo de dizabilități. Considerăm acest proiect, cât și întreaga platformă Educatedra, mai actuale și mai utile ca niciodată”, a declarat Dana Deac, Președinte Fundația Orange.

O altă componentă importantă din proiect a fost caravana de ateliere “Ciripituri în natură”, organizată în parteneriat cu muzee locale din 6 orașe cu importante comunități de copii nevăzători - Bucuresti, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brașov. Pentru copiii cu deficiențe de vedere, lecțiile de istorie naturală au devenit interactive, experiențiale; copii au explorat tactil păsări vii și păsări împăiate, pene, cuiburi sau ouă și au ascultat și au recunoscut trilul păsărilor în mijlocul naturii.

În contextul pandemiei provocate de COVID-19, desfășurarea atelierelor a fost regândită: fiecare eveniment a avut loc cu un număr limitat de copii (4-5) cu vârste între 10 si 18 ani, cu un număr foarte mic de însoțitori (3-4) și cu respectarea tuturor măsurilor recomandate de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

“Speram ca acest gen de ateliere pe care Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena le derulează în toată țara, să devină o obișnuință în școlile din România. Aceste activitați îi aduc atât pe copiii cu deficiente de vedere, cât și pe cei tipici, mai aproape de lumea naturală și de științele naturii. Am lăsat în grija tuturor muzelor partenere seturi de planșe tactile despre păsări și link-uri la platforma educațională Educatedra, care să îi ajute în interacţiunile viitoare cu copiii nevăzători. Mulțumim profesorilor de la liceele speciale pentru deficienți de vedere din țară și specialiştilor ornitologi de la Societatea Ornitologică Română pentru că ne-au ajutat să putem aduce păsările și natura mai aproape de copiii noştri” a spus Andreia Bruckner, manager de proiect al Asociatiei Club Sportiv Tandem Arena.

În prezent, pe lângă lecțiile dedicate păsărilor, pe idea-isa.ro, sunt disponibile și 232  de materiale accesibilizate despre istoria românilor, iar în 2021, platforma se va îmbogăți cu 15 lecții interactive de fizică și chimie, dezvoltate în cadrul unui nou proiect finanțat prin programul “Lumea prin Culoare și Sunet”.Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice. În cei 7 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes, Campionatul Național de Tandemuri, Tandem BikeFland, Caravana Casper cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.