Fundația Orange extinde programul Solidarity FabLab cu două noi centre de formare pentru tinerii vulnerabili
București, 29 septembrie 2021. Peste 700 de tineri vulnerabili, cu vârste între 13 și 25 de ani, vor avea acces la cursuri de pregătire tehnică și consiliere pentru intrarea pe piața muncii în cadrul noilor centre Solidarity FabLab de la Oradea și Târgu Ocna. Tinerii vor învăța să utilizeze tehnici și instrumente de producție digitală precum design-ul personalizat, CAD, imprimare 3D, laser și vinyl cutter, mașină de frezat CNC, sub îndrumarea unor specialiști locali. De asemenea, vor parcurge module de introducere în electronică și robotică și vor beneficia și de sesiuni de consiliere în carieră. În completarea informațiilor și a îndrumărilor primite, beneficiarii se vor bucura de oportunități de internshipuri sau angajare; Solidarity FabLab le va facilita întâlniri și discuții cu o serie de companii active în domeniul tehnologiei.
Valoarea totală a finanţării acordată celor două centre de către Fundația Grupului Orange și Fundația Orange România, pentru achiziționarea de echipamente, consumabile și susținerea cursurilor, se ridică la peste 108.000 euro.
Solidarity FabLab Târgu Ocna
Proiectul este implementat de Fundația Terre des hommes și propune o serie de activități care să cultive abilitățile antreprenoriale (mai ales tehnice, digitale și IT) ale tinerilor din zonă, sprijinindu-i astfel în intrarea lor pe piața muncii. Solidarity FabLab Târgu Ocna este situat în cadrul Liceului Tehnologic din Târgu Ocna, iar tinerii vor avea acces la o comunitate de sprijin din partea colegilor, organizațiilor locale, companiilor private și antreprenorilor. 100 de copii și tineri din grupuri vulnerabile, categorii defavorizate, copii aflați în conflict cu legea sau copii afectați de migrație vor participa la sesiuni de inițiere în noțiuni de imprimare 3D, folosire a echipamentelor 3D și creare a unor obiecte prin această tehnologie. Ulterior, un total de 400 de tineri vor fi consiliați pentru a-și găsi un loc de muncă și/sau a începe o afacere. Profesorii și liderii comunității (tineri, personal ONG, antreprenori), la rândul lor pregătiți în utilizarea echipamentelor, îi vor sprijini pe tineri să producă propriile obiecte pe care le vor prezenta la Târgul de produse, eveniment special organizat în cadrul proiectului.
”Fundația Terre des hommes a inițiat proiectul Solidarity FabLab ca un mod de a căuta soluții inovatoare la problemele existente. FabLab contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, facilitând integrarea lor în societate. Prin acest proiect, Fundația Terre des hommes ajută tinerii din județul Bacău să-și dezvolte creativitatea, să exploreze propriile talente, să-și construiască abilități de viață și antreprenoriale.” - Raluca Condruț, Programs and Migration Manager, Terre des hommes.
Solidarity FabLab Oradea
Proiectul este implementat de Asociația Parteneriat pentru Educație (APPE) și își propune să contribuie la formarea profesională a 200 de tineri din medii defavorizate. Beneficiarii provin din zona metropolitană a Oradiei, din familii monoparentale sau sunt elevi care frecventează colegiile profesionale din oraș și doresc să se instruiască pentru o viitoare carieră. De asemenea, și tinerii din școlile teoretice vor avea șansa de a se orienta către domeniul tehnic folosindu-și abilitățile de programare. Solidarity FabLab Oradea va fi găzduit de centrul de dezvoltare educațională The SPOT Oradea, care are ca principal obiectiv dezvoltarea aptitudinilor formale și non formale ale tinerilor, în vederea pregătirii lor pentru viața de adult și orientării profesionale.
„În cadrul Solidarity FabLab se vor desfășura module de educație integrată în funcție de cerințele pieței muncii și de nevoile comunității. Astfel, reușim să dăm startul unei schimbări pe care o dorim de durată și extinsă la nivelul întregii comunități.” – Alina Silaghi, Director Executiv APPE.
Lansat în anul 2014, Solidarity FabLab este un program internațional, implementat de Fundația Grupului Orange în 21 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. În 2020, în contexul crizei sanitare mondiale, 52 de centre Solidarity FabLab din 7 țări și-au adaptat activitatea pentru a răspunde nevoilor urgente din sistemul sanitar și au produs aproximativ 200.000 de viziere donate către medici din prima linie în numeroase spitale locale.
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.
Fundația Grupului Orange este o organizaţie non-profit fondată în anul 1987 și se află în centrul activităților filantropice și a responsabilității sociale ale companiei Orange. Fundația promovează tehnologia ca vector pentru integrare socială și egalitate de șanse, implementând în 30 de țări programe majore în domeniul sănătății, integrarea persoanelor cu dizabilități, educației și al culturii. Pentru detalii, vizitați www.fondationorange.com/en.
Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent, Tdh este printre puținele organizații din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copiii care intră în contact cu justiția; în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților Tdh în aceste domenii. Organizația folosește principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale, și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru copii și părinți, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro.
Asociația Parteneriat Pentru Educație (APPE) s-a constituit în scopul promovării învățământului profesional și creșterea atractivității acestuia în rândul elevilor cu pregătire medie, al creării unui cadru optim pentru susținerea performanței în învățământul preuniversitar din județul Bihor și al pregătirii elevilor capabili de performanță prin activități extrașcolare în cadrul grupelor de excelență, în concordanță cu standardele Uniunii Europene și cu specificul societății românești.