e-Sense - software pentru educația copiilor cu surdocecitate

/ /
e-Sense - software pentru educația copiilor cu surdocecitate

Comunicate de presă

Bucureşti, 24 noiembrie. Fundaţia Sense Internațional România, Code for România şi Fundaţia Orange lansează platforma www.esense.ro în cadrul Conferinței Internaționale „Surdocecitatea în contextul pandemiei”, organizată online.

Platforma are la bază experiența profesională a specialiștilor din domeniul surdocecității de la Fundația Sense Internațional România și de la școlile partenere: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan Timișoara și Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu Iași, combinată cu experiența comunității de tineri profesioniști și entuziaști de la Code for România care dezvoltă soluţii IT cu scopul de a găsi soluții la diferite probleme ce țin de oameni și societate.

Proiectul „e-Sense” este finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 414 804 lei, prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere / auz din România.

Acest proiect a apărut ca un răspuns la nevoile concrete ale copiilor cu surdocecitate. Lucrul copilului în acest context, jocurile desfășurate prin intermediul acestor instrumente digitale sunt benefice educației copilului special, asigurând un nivel superior de comunicare, socializare, dezvoltare cognitivă și psihomotrică, constituind totodată un sprijin pentru părinte și/sau profesor”, a afirmat Loredana Prisecaru, Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu Iași.
Suntem o mână de oameni care încercăm să facem tot ce putem, pentru a schimba în bine viața altora. În același timp, sentimentul de a participa la această schimbare, ne transformă și pe noi în oameni mai buni”, consideră Eva Oprea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Oradea.

Tehnologia digitală este din ce în ce mai răspândită în sistemul de educație și în viața de zi cu zi, însă nu și în cazul copiilor cu surdocecitate. Pentru ca și ei să aibă acces la o educație de calitate și să nu „rămână în urmă”, este necesar un program software adaptat necesităților specifice date de combinația de deficiențe de vedere și de auz.

În absenţa văzului şi/sau auzului accesul la cunoaştere este mult limitat, de aceea sunt necesare activităţi specifice de stimulare senzorială prin care copilul poate intra în contact cu lumea. Scopul principal al „e-Sense” este acela de a transpune în sfera tehnologiei digitale exerciții care să ducă la formarea abilităților perceptive de detectare a stimulilor senzoriali şi conştientizarea prezenţei lor, dezvoltarea atenţiei la stimulii senzoriali, formarea şi dezvoltarea abilităţii de localizare a stimulilor, de explorare şi manipulare a stimulilor, de recunoaştere şi discriminare.

„e-Sense este o soluție de care școlile aveau nevoie de foarte mult timp. O soluție customizabilă care permite profesorilor să o utilizeze adaptat la situația fiecărui copil, pentru că fiecare dintre ei are o nevoie foarte specifică. Am reușit să construim un sistem care va sprijini cadrele didactice în intervenția timpurie și nu numai, cu exerciții și jocuri flexibile, care urmează curriculumul în vigoare și care este deschis pentru toată lumea, open-source, replicabil și reutilizabil în toată lumea”, a declarat Olivia Vereha, Chief Operations Officer și co-fondator Code for Romania.

După înscrierea în platforma www.esense.ro, specialistul va avea acces la o serie de exerciții ce pot fi realizate împreună cu copilul. Specialistul va avea un grad mare de control asupra caracteristicilor exercițiilor, cum ar fi forme, culori, contrast, mărime, direcție de mișcare a obiectelor – totul pentru a putea personaliza exercițiile în funcție de nivelul de dezvoltare al copilului. Specialistul va putea înregistra, monitoriza și evalua progresul copilului, venind astfel în sprijinul procesului de evaluare inițială și continuă.

Exercițiile sunt realizate în acord cu Curriculumul naţional pentru educarea copiilor cu surdocecitate/deficienţe senzoriale multiple (Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării nr. 5243/01.09.2008) și Conţinutul educativ pentru intervenţie timpurie antepreşcolară destinat copiilor cu deficienţe senzoriale multiple/surdocecitate (Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 3071/18.01.2013).


Despre Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. SIR este singura organizație din România care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Domeniul nostru de interes ca organizație este reprezentat de patru direcții strategice majore: promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate, sănătate, educație și incluziune socială. www.surdocecitate.ro

Despre Code for Romania

Code for Romania este a doua cea mai mare organizație din domeniul tehnologiei civice din lume. Asociația dezvoltă soluții software pro-bono, în sistem open-source, pentru rezolvarea unor probleme sociale, cu ajutorul unei comunități de peste 1800 de voluntari din România și Diaspora. Doar în 2020, soluțiile din ecosistemul Covid-19 (stirioficiale.ro, rohelp.ro, datelazi.ro etc) și cele din ecosistemul de vot (Vot Diaspora, Rezultate Vot etc.) au fost utilizate de peste 8 milioane de  de români. www.code4.ro

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.