Educație prin teatru și ateliere de creație pentru copii defavorizați @I.D. Fest

/ /
Educație prin teatru și ateliere de creație pentru copii defavorizați @I.D. Fest

Comunicate de presă

Bacău, 19 Aprilie 2021. 30 de copii cu nevoi speciale sau din medii defavorizate din Bacău au beneficiat în cadrul proiectului de educație non-formală I.D.Fest – ediția 21 de activități de dezvoltare personală prin ateliere interactive de creație şi artă teatrală. Proiectul desfășurat de Asociația Ingenious Drama a fost finanțat de Fundația Orange cu 32.000 lei, prin intermediul "Susține un ONG!", program anual ce încurajează participarea activă a angajaților Orange în proiecte sociale.

Astfel, pe parcursul a două săptămâni, în perioada martie - aprilie 2021, echipa de voluntari I.D. Fest, Direcția de Asistență Socială Bacău și actrița Ilinca Istrate alături de păpușa Pogany au lucrat împreună, realizând activități special concepute pe nevoile copiilor între 3-12 ani de la „Centrul de zi pentru copilul cu nevoi speciale” și de la "Centrul de zi pentru copilul aflat în dificultate".

Păpușa Pogany i-a cucerit pe cei mici, iar progresul și dorința de experimare a acestora s-a observat de la zi la zi, având un impact semnificativ atât pentru copii, cât și pentru cei 20 de voluntari I.D.Fest implicați în proiect. Actrița Ilinca Istrate a organizat ateliere de dezvoltare personală pentru copiii din cele două centre, apelând la terapia prin îmbrățișare, teatru, precum și la exerciții de dicție, de mișcare și jocuri interactive, ce au urmărit  dezvoltarea abilităților de comunicare a celor mici, precum și dezvoltarea lor emoțională, a stimei și încrederii în sine, a limbajului și expresivității. Cei mici au creat împreună cu voluntarii I.D. Fest jucării făcute manual, și au participat la activități interactive, de creație și de mișcare.

“ Bucuria copiilor și răspunsul lor inedit la acest proiect au fost transformative pentru toți cei implicați în această acțiune. Suntem recunoscători că am putut aduce teatrul și educația non-formală și în aceste spații. Prin această nouă inițiativă, urmărim să extindem latura de incluziune socială a proiectului I.D. Fest, apelând la educația prin teatru ca un factor unificator, ce va aduce împreună diferite publicuri defavorizate din județul Bacău. ” - Bejan George Bogdan, Președinte al Asociației Ingenious Drama.

Cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Bacău a fost stabilit un cadru sigur și optim pentru dezvoltarea activităților. Numărul persoanelor implicate în realizarea atelierelor a fost minim, iar normele de distanțare și siguranță au fost prioritare pe toată durata proiectului.

“ Prin joc s-a creat o punte între generații în cadrul activităților organizate împreună cu cei de la Asociația Ingenious Drama. Întâlnirile cu aceștia au fost adevărate “maratoane” de creativitate, entuziasm și multă veselie. Musafirul cel mai de seamă, trebuie  să recunoaștem a fost Pogany, care neobosit a dansat și s-a jucat, dar mai ales a împărtășit emoția copiilor, care nestăvilită a fost redată firesc prin inocența vârstei lor. ” - Vasluianu Carmen Mihaela, Director, și Louise Agache, Șef Centru, Direcția de Asistență Socială Bacău.

În cadrul proiectului s-a derulat, în perioada august-septembrie 2020, și festivalul I.D Fest în 7 orașe din România, de data aceasta în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, sub forma unei „Călătorii în copilărie”. Traineri și actori profesioniști au susținut la nivel local ateliere de formare dedicate unor trupe de teatru amator din Bacău, Botoșani, Timișoara, Câmpina, Brașov, Pitești și București. În fiecare oraș, patru organizatori I.D. Fest au susținut atelierele și au ajutat la documentarea acestora. În cadrul acestor evenimente peste 150 de tineri actori și-au dezvoltat abilitățile de muncă în echipă, de improvizație și creație.


Despre Asociația Ingenious Drama

Asociația Ingenious Drama a fost înființată juridic în 2009, continuând activitatea pe care o desfășura încă din 1997. Aceasta a început cu un grup de tineri pasionați de teatru, care au reușit să organizeze un festival de teatru pentru amatori, la început cu sprijinul Consiliului Britanic, în limba engleză. Astăzi, ONG-ul Asociatia Ingenious Drama organizează numeroase proiecte culturale și sociale.  În fiecare an introducem noi proiecte culturale și sociale. În 2017, la ediția a 18-a a Festivalului I.D. Fest, am adus primul spectacol invitat de teatru în cadrul Penitenciarul din Bacău, alături de ateliere de teatru și improvizație. Tot din acest an, proiectul de regenerare urbană prin artă stradală ZidArt și-a început activitatea sub egida Asociației Ingenious Drama. Pentru mai multe informații privind proiectele asociației, vă invităm să consultați idfest.ro și zidart.ro.

Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 9 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro