Hai la Rudăria!

/ /
Hai la Rudăria!

Comunicate de presă

Timișoara, 15 aprilie 2021. Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc din nou forțele pentru a pune în valoare patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”. Finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, proiectul își propune să transforme Rudăria (cum este cunoscută comuna Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung aici. Astfel, vor fi efectuate lucrări de întreținere și reparații la morile de apă, se vor înlocui acoperișurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puțin cunoscute din sat și va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand – produs la Rudăria și prin comercializarea făinii măcinate aici.

„Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare țărănești, însă nu este pusă în valoare așa cum trebuie. Astăzi, turiștii vizitează doar 6-7 dintre cele 22 mori pentru că nu știu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră-două, după care se urcă în mașini și pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 mori în circuit, să oferim posibilitatea turiștilor să le viziteze pe toate, să facă drumeții pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul și oamenii, să cumpere produsele locului și să aibă toate motivele să stea peste noapte la pensiunile din sat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari, iar prima va avea loc în perioada 14-16 mai 2021, la Eftimie Murgu, județul Caraș Severin. Voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificație, ghidaj turistic etc.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online: https://forms.gle/54moVR7ghvWhxyA29.  Următoarele acțiuni, vor avea loc în vară și vor fi anunțate ulterior.

”Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. De data aceasta însă, abordarea este una integrată și vom ajuta comunitatea locală să transforme Rudăria într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă.Voluntarii companiei Orange și nu numai pot să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, a repara morile de apă, a construi podețe și multe altele. Vă așteptăm la Rudăria!” – Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră a International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări. În 2019 – asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat, iar în 2020, cu sprijinul Fundației Orange, au fost renovate 12 mori de apă din 3 localități din Caraș Severin.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 9 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro