Noi centre de diagnostic audiologic în România

/ /
Noi centre de diagnostic audiologic în România

Comunicate de presă

Craiova, 23 Septembrie 2015. Asociația Audiosofia anunță lansarea „Hearing diagnosis - Diagnosticarea afecţiunilor auditive”, un nou proiect ce vizează prevenirea şi reducerea hipoacuziilor în rândul copiilor, prin diagnosticare şi intervenţie încă din primii ani de viață.

Acest proiect prevede înfiinţarea şi dotarea tehnică a două centre de audiologie şi diagnostic în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova şi în cadrul Spitalului de Urgenţă din Zalău, dezvoltarea unei proceduri de screening auditiv neonatal în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Timişoara şi dotarea tehnică suplimentară a Centrului de audiologie din Spitalul Marie Curie din Bucureşti. De asemenea, proiectul urmărește îmbunătăţirea pregătirii personalului medical din cele patru spitale publice partenere, prin realizarea de cursuri de profil şi schimb de experienţă. Aceste unități medicale partenere sunt spitale cu o vastă adresabilitate în rândul copiilor, care au nevoie de echipament medical pentru diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor auditive.

In prima etapă a acestui proiect, Clinica ORL a Spitalului Județean de Urgență Craiova va fi dotată cu aparatură de testare obiectivă a auzului (potenţiale auditive) pentru diagnostic.

Proiectul „Hearing diagnosis/ Diagnosticarea afecţiunilor auditive” al Asociației Audiosofia a câștigat o finanțare de 50.000 de euro în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet” din acest an al Fundației Orange.

Acest proiect este al treilea derulat de Asociația Audiosofia cu finanțare de la Fundația Orange. Astfel, în ianuarie 2014 Asociația Audiosofia a inaugurat unul dintre cele mai moderne cabinete de audiologie pentru investigații de auz și reglaje la implant cohlear în cadrul spitalului „Marie Curie”, cel mai mare spital pentru copii din România. De asemenea, începând din 2014 Audiosofia a realizat dotarea cu aparatură de screening auditiv a altor șase spitale din România (Spitalul Clinic Elias București, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei" Galați, Spitalul Județean Alexandria, Spitalul Județean Pitești, Maternitatea Ploiești), pentru testarea auditivă a tuturor nou-născuților încă din primele zile de viață, în scopul depistării precoce a hipoacuziei.

„Ne propunem ca prin acest proiect să continuăm extinderea serviciilor de diagnosticare și intervenție timpurie a hipoacuziei la copii, în noi centre medicale din România. Prin dotarea acestor spitale cu aparatură de testare a auzului facilităm o depistare a problemelor de auz încă din primii ani de viață, implicit o intervenție precoce și o reabilitare auditiv-verbală urmată de intergrarea în societate a acestor copii”, a declarat președintele Asociației Audiosofia, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competență audiologie.


Despre Asociația Audiosofia

Asociația Audiosofia este o organizație non-guvernamentală fondată în 2010 care are ca misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu deficiențe de auz, prin abordarea unor direcţii de acţiune precum: prevenirea şi combaterea hipoacuziilor; integrarea în societate și recuperarea persoanelor cu deficienţe de auz şi asociate. Asociația a desfășurat campanii permanente pentru prevenirea hipoacuziilor prin diagnosticare şi intervenţie din timp; conștientizarea nevoilor copiilor hipoacuzici și a cauzelor generatoare de hipoacuzii, în școli; identificarea şi indicarea personalului specializat precum şi a celor mai bune soluții şi metode de corectare sau învăţare pentru diversele afecţiuni psiho-logopedice.

Contact: Alexandra Neagu
E-mail: aaaneagu30@yahoo.com, www.audiosofia.org


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro