Resurse şi informaţii digitale pentru persoanele surde

/ /
Resurse şi informaţii digitale pentru persoanele surde

Comunicate de presă

Cluj-Napoca, 28 iulie 2016. Ȋn România există aproximativ 25000 de persoane surde din care 2000 sunt elevi. Dintre acestea, tot mai multe persoane utilizează Internetul, telefoanele inteligente sau tabletele pentru a putea comunica prin mesaje sau apeluri video. Până de curând, existau puţine informaţii disponibile în limbaj mimico-gestual, limbajul lor matern, în format digital. Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico - Gestual (ANIALMG) a derulat proiectul „Acces la informaţii pentru surzi’’ ce a avut ca scop dezvoltarea unor resurse informaţionale digitale pentru acest grup prin două website-uri, www.ailg.ro şi www.dlmg.ro.

Proiectul a fost realizat în perioada mai 2015 – iulie 2016 cu sprijinul Fundaţiei Orange şi este câştigător în cadrul concursului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015. Valoarea totală a proiectului a fost de 203.320 lei, contribuţia Fundaţiei Orange fiind de 85%.

ANIALMG derulează de peste 8 ani cursuri de formare pentru interpreţi în limbaj mimico-gestual şi proiecte pentru comunitatea surzilor din România, iar proiectul „Acces la informaţii pentru surzi” s-a născut în urma identificării unei nevoi mari a comunităţii de acces la informaţii utile în mediul digital.

Website-ul www.ailg.ro a fost creat pentru a oferi informaţii practice pentru surzi, până acum inaccesibile pentru ei. Este vorba despre informaţii de educaţie, sănătate şi cultură, prezentate sub formă de videoclip cu interpretare în limbaj mimico-gestual, precum: comportament în caz de cutremur şi incendiu, comportament în caz de infarct, siguranţa pe internet, sfaturi de circulaţie cu bicicleta în oraş, prevenirea furtului şi altele.

Dlmg.ro este primul dicționar de limbaj mimico-gestual online din România. Creat în anul 2011, în colaborare cu echipa de specialiști ANIALMG, dicţionarul a fost realizat la inițiativa unei masterande de la Catedra de Psihopedagogie Specială (Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca), ca parte a lucrării sale de disertație. La acel moment, el conținea aproximativ 1200 de semne. Datorită finanţării obţinute în 2015 de la Fundaţia Orange, echipa ANIALMG l-a dezvoltat şi l-a îmbogăţit cu peste 2000 de semne noi în limbaj mimico-gestual. Dicţionarul se adresează tuturor persoanelor cu deficienţe de auz, dar şi persoanelor fără deficienţe care doresc să înveţe să comunice în limba acestora.

Website-urile www.ailg.ro şi www.dlmg.ro pot fi accesate liber de către toţi vizitatorii şi sunt adaptate pentru navigare de pe smartphone şi tabletă.

„Sunt surd din naştere şi de aceea ştiu foarte bine nevoile comunităţii noastre, inclusiv lipsa unor resurse online dedicate. Persoanele surde nu au un limbaj standardizat oficial, iar ambiţia noastră prin proiectele pe care le derulăm, este să contribuim la recunoaşterea oficială a limbajului semnelor româneşti, la nivel naţional. Sperăm că cele două website-uri să reprezinte o sursă recunoscută şi apreciată de întreaga comunitate a surzilor”, a declarat Gelu Bogdan, Preşedintele ANIALMG.

Ȋn cadrul proiectului „Acces la informaţii pentru surzi”, au avut loc vizite şi ateliere de lucru desfăşurate în 6 şcoli speciale şi instituţii din Cluj Napoca, București, Timișoara, Sighetu Marmației și Vicovu de Sus. Aici, peste 200 de beneficiari, elevi, persoane surde şi voluntari, au învăţat să utilizeze cele două website-uri şi să acceseze resursele disponibile. La aceste vizite au participat şi voluntari fără deficienţe care au învăţat bazele limbajului semnelor şi au interacţionat cu beneficiarii cu deficienţe de auz. Profesorii voluntari care au participat la întâlniri, au aflat cum pot folosi materialele disponibile pe cele două website-uri ca suport în procesul de predare.

„Impactul materialelor realizate în cadrul proiectului a fost unul puternic pentru elevi şi asta şi datorită faptului că a fost prezentat şi realizat de persoane importante, apreciate şi recunoscute în comunitatea surzilor, modele pentru aceşti elevi”, a declarat Gabriela Chirteș, voluntar în proiect și profesor în cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

„Căutăm în fiecare an să susţinem noi aplicaţii digitale şi metode care să ajute persoanele cu deficienţe să comunice mai bine şi să aibă acces la informaţii, dar în acelaşi timp ajutăm şi persoanele fără deficienţe să înveţe să comunice cu persoanele cu dizabilităţi şi să contribuie, fiecare prin exemplul propriu, la integrarea acestora în societate”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.
Despre ANIALMG


Despre Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual

Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG), organizație non-guvernamentală, a fost fondată în anul 2008, la inițiativa unui grup de persoane surde pentru a asigura șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz prin promovarea limbajului mimico – gestual, limba maternă a persoanelor surde, prin asigurarea serviciilor de interpretariat de calitate si prin oferirea oportunităţilor de formare, perfecţionare şi colaborare pentru interpreţi în limbajul mimico-gestual.

Contact: Rodica Bogdan - anialmg_rom@yahoo.com


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro