Sensi și siguranța online

/ /
Sensi și siguranța online

Comunicate de presă

București, 3 decembrie. Fundația Sense Internațional România și Fundația Orange au lansat, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, proiectul „Sensi – siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale.

Proiectul sprijină siguranța copiilor în mediul online prin intermediul unor videouri animate, oferind astfel copiilor cu deficiențe senzoriale multiple instrumentele, cunoștințele și încrederea necesare pentru a reduce riscul de abuz în mediul online.

Personajul animat Sensi este un copil cu surdocecitate, adică are atât deficiențe de vedere cât și de auz, poartă ochelari și aparat auditiv, iar acest lucru îi permite să navigheze pe internet. În cele șase episoade din Aventurile online ale lui Sensi, personajul observă o serie de situații riscante în mediul online sau în viața de zi cu zi. Sensi atrage atenția copiilor asupra riscurilor la care se pot expune și cum anume se pot proteja atunci când folosesc internetul: Episodul 1. Cyberbullying - „Alegerea lui Sensi”; Episodul 2. Siguranță financiară online - „Sensi și hoțul online”; Episodul 3. Trafic de persoane - „Sensi și noul prieten”; Episodul 4. Abuz emoțional - „Sensi și cuvintele”; Episodul 5. Consimțământul - „Sensi și permisiunea” și Episodul 6. Provocările online - „Sensi și sănătatea”.

Ne bucurăm enorm că, împreună cu Fundația Orange, vom face internetul un loc mai sigur pentru copiii și tinerii cu deficiențe senzoriale și surdocecitate. Tehnologia digitală și internetul sunt parte din viața copiilor zi de zi, acum mai mult ca oricând, iar noi trebuie să ne asigurăm că cei mai vulnerabili dintre noi știu cum să se protejeze împotriva riscurilor și pericolelor din mediul online.” Etelka Czondi, Director Sense International România.

În fiecare an, Fundația Sense Internațional România marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități în memoria celui care a fost Vasile Adamescu (1944-2018), persoană cu surdocecitate și promotor al drepturilor acestor persoane.

Anul acesta, împreună cu 21 de școli speciale partenere din întreaga țară, în cadrul proiectului sunt organizate activități de terapie prin artă și dramaterapie, totul pentru a atrage atenția copiilor asupra riscurilor din mediul online și a le oferi instrumentele necesare pentru a se proteja de aceste pericole. La aceste școli învață peste 3.000 de copii și tineri cu deficiențe de văz, de auz, cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple.

Proiectul „Sensi – siguranță online pentru copiii cu deficiențe senzoriale” este finanțat de Fundația Orange prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, ediția 2020 și are o valoare totală de 104.721 lei, contribuţia Fundaţiei Orange fiind de 91.886 lei.


Despre Sense Internațional România

Sense Internațional România este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple din țara noastră. SIR este singura organizație din România care militează activ pentru drepturile persoanelor cu surdocecitate. Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Domeniul nostru de interes ca organizație este reprezentat de patru direcții strategice majore: promovarea drepturilor persoanelor cu surdocecitate, sănătate, educație și incluziune socială. www.surdocecitate.ro

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială.