Start pentru cursurile de modelare și imprimare 3D în centrul Solidarity FabLab din Târgu Ocna

/ /
Start pentru cursurile de modelare și imprimare 3D în centrul Solidarity FabLab din Târgu Ocna

Comunicate de presă

Târgu Ocna, 9 decembrie 2021. 15 cadre didactice și alți profesioniști din Târgu Ocna și împrejurimi învață imprimarea 3D asistată de calculator pentru a proiecta și crea obiecte în centrul Solidarity Fablab. Ulterior, ei vor fi îndrumători în imprimare 3D pentru 100 de tineri din grupuri defavorizate, elevi ai liceelor din zonă și nu numai.

Programul de formare are o durată totală de 32 de ore și cuprinde sesiuni online, demarate în luna octombrie 2021, și offline, demarate în luna noiembrie 2021. Pe parcursul formării, profesioniștii și profesorii de la Liceul Tehnologic Târgu Ocna și de la școli și licee din apropiere (Onești, Oituz, Bacău) s-au familiarizat cu modelarea și imprimarea 3D asistată de calculator. De asemenea, li s-a prezentat tehnologia disponibilă în centru pentru gravarea cu laser și scanarea pieselor și au învațăt elementele de bază privind utilizarea programelor Fusion 360 și TinkerCAD pentru design și fabricare de produse în centrul FabLab.

Conceptul de FabLab presupune modelarea digitală a unor piese într-un spațiu special echipat în care se pot crea obiecte. Este un concept util pentru elevi și studenți care pot experimenta și își pot îmbogăți cunoștințele IT, ceea ce le poate facilita intrarea pe piața muncii.

Solidarity FabLab Târgu Ocna este dotat, printre altele, cu 4 imprimante 3D, o imprimantă pentru gravură cu laser, 2 scannere, 2 mașini de decupat.

Beneficiarii direcți ai cursurilor Solidarity FabLab Târgu Ocna vor fi  liceeni și elevi de la Liceul Tehnologic Târgu Ocna și școlile din împrejurimi, șomeri și/ sau tineri  înscriși în programul „A doua șansă”, tineri de la Centrul de Detenție din Târgu Ocna,  profesori de la Liceul Tehnologic Târgu Ocna și școlile din apropiere (din Târgu Ocna, Onești, Oituz), lideri ai comunității locale.

Proiectul Solidarity FabLab Târgu Ocna este implementat de Fundația Terre des hommes România, o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor. Organizația este printre puținele din România care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copiii care intră în contact cu justiția. În România, fundația este activă din 1992.

Proiectul se desfășoară în perioada 2021-2023 cu finanțare din partea Fundației Orange. Valoarea totală a finanţării acordată  de către Fundația Grupului Orange și Fundația Orange România se ridică la 53 213 euro.