„Terapie 2.0 pentru recuperare” folosește tehnologia pentru a oferi șanse copiilor cu dizabilități
Galați, 16 iunie. Fundația Inimă de Copil dă start proiectului “Terapie 2.0 pentru recuperare” care va folosi tehnologia pentru recuperarea a 30 de copii cu dizabilități. Conceput ca un proiect pilot, acesta urmărește îmbunătățirea recuperării fizice și dezvoltării cognitive pentru copii cu dizabilități, beneficiari ai Centrului de Recuperare al Fundației Inimă de Copil, prin videogames și cognigames, folosind un soft IT specializat. De asemenea, vor fi derulate ateliere tematice pentru mai mult de 50 de părinți, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine cum pot să își sprijine copiii în continuare, prin desfășurarea unor exerciții terapeutice acasă. Proiectul “Terapie 2.0 pentru recuperare” este finanțat de Fundaţia Orange, cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului “Susţine un ONG!”, program care încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în proiecte sociale
„Proiectul Terapie 2.0 pentru recuperare, implementat de Fundația Inimă de copil cu finanțarea Fundației Orange, aduce șanse pentru copiii cu dizabilități prin folosirea tehnologiei digitale, oferindu-le oportunitatea de a face progrese semnificative în recuperarea lor. Începând cu luna iunie, la Centrul de Recuperare, Softul MIRA, prin cele 450 de combinații de exerciții de videogames și cognigames, pune la dispoziția copiilor programe individuale de recuperare kinetică și cognitivă și transformă dificultățile terapiei în distracție pentru cei mici. Astfel, terapii de ultima generație vor fi mai accesabile pentru un număr de 30 de copii cu întârzieri în dezvoltare din județul Galați și județele învecinate (Brăila, Vrancea, Tulcea), care provin atât din mediul urban cât și din mediul rural.” a declarat Anna Burtea, Director Executiv,Fundația Inimă de Copil.
Centrul de Recuperare al Fundației Inimă de copil reprezintă un punct important pe harta comunității. Este singurul centru care oferă terapii complexe de recuperare pentru copii care sunt cazuri sociale cât și pentru copii din familii fără probleme sociale, pentru aproximativ 30-40 de copii lunar (60-70 de copii anual), cu vârste între 0-12 ani, cu grade diferite de dizabilitate sau diverse întârzieri în dezvoltare. Este și singurul serviciu din județ care este accesibil și deschis atât copiilor din urban dar și din rural (în rural deficiența de servicii în recuperare și suport este absolute majoră, aproximativ 90% dintre copiii cu dizabilități din mediul rural nu au în general acces la nici un fel de serviciu de recuperare).
„Mă bucur să sprijin un proiect în care cred – este vorba despre un pilot care facilitează terapia prin soluții digitale pentru recuperarea fizică și dezvoltarea cognitivă a copiilor cu dizabilități. Copiii sunt viitorul – recuperarea și integrarea lor socială și accesul la educație continuă și de calitate nu ar trebui să aibă limitări economice, etnice, geografice sau de gen.”– Oana Bătușariu, Head of Supply Chain, Orange Romania.
Studiu de caz
Povestea familiei Chiriac este profund emoționantă și dureroasă. Familia locuiește într-o comună, la 40 de km de orașul Galați. Aceștia au două fetițe, ambele cu dizabilități grave.
Cea mica, Irina (4 ani) suferă de Tulburare în Spectrul Autist, are istoric de crize epileptice, retard mental sever, deficit funcțional inferior, este non-verbală și are dificultăți de mers, întârzierea ei dezvoltându-se pe toate planurile, din păcate Irina mai suferă și de o anemie severă care din timp în timp o ține în spital, cu analize și tratamente.
Andrada, fetita cea mare (7 ani), suferă și ea de multe afecțiuni; paralizie cerebrală mixtă, tetrapareză spastică, ventriculomegalie, microcranie, retard neuromotor sever, genuvalgum, dificultăți de vorbire și pronunție, probleme ale glandei tiroide și nu se poate deplasa, decât în scaun cu rotile.
Andrada este un copil vesel, conștiincios și afectuos, în ciuda problemelor de sănătate care o apasă. Pentru ea Softul MIRA constituie un nou sprijin, în eforturile ei către recuperare. Iar specialiștii de la Centrul de Recuperare, care fac terapie alături de ea, consideră că Andrada va putea face noi progrese cu sprijinul acestui soft, către o viață mai bună.
Despre Fundația Inimă de Copil
Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. Înanul 2020, 285 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 310 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației.
Responsabil comunicare:
Corina Nechifor
0756-076-548
Email:comunicare@inimadecopil.ro
Despre Fundația Orange
Fundația Orangeeste o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.