„Terapie 2.0 pentru recuperare” sprijină copiii cu dizabilități și părinții acestora

/ /
„Terapie 2.0 pentru recuperare” sprijină copiii cu dizabilități și părinții acestora

Comunicate de presă

Galați, 26 ianuarie 2022.  30 de copii din județul Galați au beneficiat săptămânal de terapii de recuperare prin utilizarea softului Mira Rehab, un instrument folosit pentru îmbunătățirea recuperării fizice și dezvoltării cognitive pentru copiii cu dizabilități. Folosirea acestei tehnologii face parte din proiectul „Terapie 2.0 pentru recuperare”, derulat de Fundația Inimă de Copil și finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului „Susţine un ONG!”, program anual ce sprijină participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale

Softul Mira Rehab a fost utilizat în cadrul ședințelor de kinetoterapie pentru dezvoltarea capacității de imitație, a atenției și a capacității de concentrare sau ca recompensă la finalul sesiunilor de terapie.

Psiholog Daniela Puia, Centrul de Recuperare Fundația Inimă de Copil: „Copiii au înregistrat progrese foarte importante. Softul a fost folosit frecvent și, pe măsură ce s-au familiarizat cu el, beneficiarii au fost foarte încântați să descopere că se descurcă din ce în ce mai bine”.

În plus, au fost achiziționate materiale de terapie care să ajute și mai mult în ședințe: benzi kinesiologice, echipamente de kinetoterapie, cât și costum pentru Cușca Rocher existentă în sala de kinetoterapie (de mare ajutor pentru copiii cu paralizii cerebrale care prezintă disfuncții ale mersului).

Pe lângă folosirea softului Mira Rehab, parteneriatul dintre Fundația Inimă de Copil și Fundația Orange a mai cuprins realizarea unei serii de 12 filme scurte destinate părinților (Pastila de Terapie), în care au fost abordate teme de interes, cum ar fi semne timpurii ale autismului, motricitatea și exemple pentru acasă, etapele de dezvoltare a copilului, provocările comportamentale. Acestea au fost postate pe canalul de youtube al Fundației Inimă de Copil (https://www.youtube.com/playlist?list=PLfLd2OLAI9eBPF1jSX7fgpzx8Hi8Bnt0r) și distribuite pe rețelele de socializare pentru ca toți cei interesați să aibă oricând acces la ele.

De asemenea, tot în cadrul proiectului „Terapie 2.0 pentru recuperare”, au avut avut loc trei întâlniri cu părinții copiilor cu dizabilități, în cadrul cărora terapeuții au împărtășit din experiența profesională, ceea ce a contribuit la crearea unui spațiu prietenos, în care părinții să se simtă confortabil și să impărtășească, la rândul lor, din propria experiență.

Anna Burtea, director executiv Fundația Inimă de Copil: „Din punct de vedere tehnic, proiectul derulat în parteneriat cu Fundația Orange a ajuns la final, însă practic acesta este doar începutul. Folosirea tehnologiei a dat rezultate foarte bune, astfel că vom continua să folosim softul Mira Rehab în ședintele de recuperare ale celor mici. În plus, vom continua și Pastila de Terapie pentru că este un instrument care poate avea beneficii extrordinare pe termen lung. Astfel, proiectul început va avea continuitate și va fi integrat în cadrul programelor noastre curente”.
Oana Bătușariu, Head of Supply Chain, Orange Romania, și coordonator al proiectului: Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a fi facilitat implementarea proiectului “Terapie 2.0 pentru recuperare” al Fundației Inimă de Copil, cu sprijinul și finanțarea Fundației Orange, prin programul Susține un ONG! Acest proiect încurajează, prin solutii digitale, incluziunea socială și accesul la educație pentru copiii cu dizabilități din Galați și județele învecinate. Contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestor copii, susținem și comunitatea din care ei fac parte.”

Despre Centrul de Recuperare al Fundației Inimă de Copil.

Centrul de Recuperare al Fundației Inimă de copil reprezintă un punct important pe harta comunității. Este singurul centru care oferă terapii complexe de recuperare pentru copii care sunt cazuri sociale cât și pentru copii din familii fără probleme sociale, pentru aproximativ 30-40 de copii lunar (60-70 de copii anual), cu vârste între 0-12 ani, cu grade diferite de dizabilitate sau diverse întârzieri în dezvoltare. Este și singurul serviciu din județ care este accesibil și deschis atât copiilor din urban cât și din rural (în rural deficiența de servicii în recuperare și suport este absolute majoră, aproximativ 90% dintre copiii cu dizabilități din mediul rural nu au în general acces la nici un fel de serviciu de recuperare).

Despre Fundația Inimă de Copil

Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. Înanul 2020, 285 de copii au beneficiat de programele de educațieșisănătatealeFundațieiInimă de Copil, iaralți 310 au primitsprijinul de care aveaunevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației. www.inimadecopil.ro

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit  6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.