Veşti bune pentru copiii cu deficienţe de auz

/ /
Veşti bune pentru copiii cu deficienţe de auz

Comunicate de presă

Organizatia non-profit “Ascultă viața” a participat cu proiectul omonim în cadrul concursului de finantare “Lumea prin culoare si sunet”, editia 2015 organizat de Fundatia Orange si a obtinut o finantare de 131.685 de lei.

Proiectul castigator isi propune îmbunătățirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear (IC) și integrarea acestora în instituțiile de învățământ de masă prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști, cu un accent deosebit pe regiunile unde nu există personal calificat.

Programul “Lumea prin culoare si sunet” organizat de Fundatia Orange oferă anual prin concurs fonduri organizațiilor non-profit ce pot propune proiecte de sănătate, educație sau cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Bugetul total acordat în cadrul ediţiei de anul acesta este de peste 311.000 euro, proiectele câştigătoare fiind alese de către Consiliul Director al Fundației Orange în urma unui proces de selecție realizat pe baza unor criterii de evaluare ce includ relevanța și coerența proiectului, durabilitatea, impactul estimat sau numărul de beneficiari. Din cele 75 de proiecte înscrise, 7 au fost alese şi au primit finanţare.

Unul dintre proiectele castigatoare din acest an este „Asculta Viata” ce are ca scop recuperarea copiilor hipoacuzici cu implant cohlear (IC) prin dezvoltarea unui curs de specializare în terapie logopedică și crearea la nivel național a unui nucleu de specialiști.

Operația de implant cohlear rezolvă doar o parte a deficienței de auz și trebuie urmată de un lung proces de recuperare logopedica. In acest context, aria de interventie a asociației sibiene are o importanta deosebita, deoarece completeaza tratamentul surdităţii, inceput prin implantul cohlear, oferind terapie logopedica ce permite copilului sa invete sa vorbeasca. Astfel se asigură recuperarea totala şi integrarea în învăţământul de masă. Procesul de recuperare este de durată, fiind necesari ani intregi de terapie pentru a se ajunge la incluziune şi integrare în instituțiile de învățământ de masă.

Proiectul Asociaţiei “Ascultă Viaţa” propune formarea unor profesionişti specializaţi în logopedie şi suport psihologic pentru recuperarea copiilor cu implant cohlear, deschiderea in Sibiu a unui cabinet propriu de logopedie si consiliere psihologica, evaluarea şi furnizarea de servicii terapeutice specializate pentru 50 de copii purtători de implant.

În acest scop, echipa “Ascultă Viaţa” va desfasura acţiuni de informare despre deficienţele de auz si procesul de reabilitare în centrele universitare unde se efectuează intervenţii de implant cohlear. Suportul şi experienţa asociaţiei vin în sprijinul familiilor ce se confruntă cu surditatea copilului candidat pentru implant.

Proiectul are o acoperire nationala, beneficiarii acestuia fiind copiii cu implant cohlear provenind din zone unde nu există terapeuţi specializaţi in implantul cohlear, indiferent de producatorul implantului cohlear sau de spitalul in care s-a realizat operatia.

Din echipă fac parte personalităţi ale mediului universitar sibian şi părinţi ai micuților cu implant cohlear. Putem spune că la Sibiu se aud vești bune pentru copiii cu deficiențe de auz, iar solidaritatea devine o voce tot mai puternică în comunitate.


Despre Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă viața”

Asociația „Ascultă viața” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2008 pentru persoanele cu pierdere severă sau profundă a auzului, cu un accent deosebit pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociația „Ascultă viața” are 181 de membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniuMisiunea Asociației „Ascultă viața” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a promova drepturile persoanelor cu implant, de a informa, consilia și oferi asistență, inclusiv sprijin material persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială ale acestora.
Contact: Cosmin - Alexandru Brasov
E-mail: brasov.cosmin@gmail.com, asociatiaascultaviata@gmail.com
Website: www.hipoacuzici.ro


Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro