Sensi
Fundația Sense Internațional România
Siguranță online pentru copiii cu surdocecitate
Potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii România în 2019 privind utilizarea internetului de către copii, pe baza răspunsurilor de la 1.156 de copii cu vârste cuprinse între 12-17 ani, 96% dintre ei accesează internetul prin intermediul unui telefon inteligent și 1 din 2 copii au raportat că sunt victime ale unor tipuri de hărțuire online. Același studiu spune că 54% au fost afectați emoțional sau jigniți online, 43% au recunoscut că au văzut sau au primit mesaje sexuale, 61% s-au simțit incomod în urma unui lucru pe care l-au văzut online și, deși internetul reprezintă principala sursă de informații pentru copiii din acest studiu, 48% afirmă că rareori verifică adevărul despre ceea ce citesc online.
Conform ultimelor statistici oficiale furnizate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap, în România există un număr de 67.934 de copii cu dizabilități, 4.629 dintre ei fiind copii cu deficiențe de auz, vizuale sau multisenzoriale (surditate). Mai multe statistici oficiale, aparținând Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopției, afirmă că în anul 2019, au existat un total de 11.931 de situații de abuz, neglijență și exploatare (abuz fizic, emoțional și sexual, exploatare prin muncă, sex și săvârșirea infracțiunilor). Nu există date specifice pentru copiii cu dizabilități, în special deficiențe senzoriale, în jurul siguranței online, însă folosind datele brute și procentele descrise mai sus, ținând cont de numărul oficial de 4.629 de copii cu acest tip de deficiențe, putem spune că peste 2.300 de copii cu deficiențe de auz, vizuale sau surdocecitate sunt victime ale diverselor tipuri de hărțuire online, aproape 2.500 de copii au fost afectați emoțional sau jigniți online, aproape 2.000 au văzut sau au primit mesaje sexuale și peste 2.800 s-au simțit incomod în urma ceva ce au văzut online.
În acest context, proiectul va sprijini siguranța copiilor în mediul online prin intermediul unor videouri animate, oferind astfel copiilor cu deficiențe senzoriale multiple instrumentele, cunoștințele și încrederea necesare pentru a reduce riscul de abuz în mediul online (abuz emoțional, sexual, exploatare financiară). Sensi, personajul principal al jocului, va fi starul unor filme scurte de animație, ce îi vor informa și ajuta copiii și tinerii cu deficiențe senzoriale să se protejeze împotriva potențialelor abuzuri online – cyberbullying, abuz emoțional, sexual, financiar sau economic.
Proiectul se desfășoară la nivel național, în parteneriat cu 18 școli speciale din care Arad, București, Buzău, Cluj Napoca, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara.
De asemenea, o componentă importantă este sondajul online derulat în primele 3 luni ale proiectului, determinând exact numărul de copii și tineri cu deficiențe de auz, vizual și surdocecitate din aceste școli. Cu sprijinul profesorilor și al directorilor școlilor, vor fi incluse în sondaj datele privind tipul de acces la internet pentru copii și comportamentul lor online obișnuit, ce site-uri web folosesc și de ce, ce tip de social media folosesc și de ce. Scopul acestei activități este de a avea o imagine cuprinzătoare asupra situației existente, iar rezultatele sondajului vor lua forma unui raport de cercetare care va fi utilizat pentru dezvoltarea materialelor proiectului.
Impactul pozitiv pe termen lung al proiectului este legat de:
➡ Promovarea și conștientizarea riscurilor ce există în mediul online și a modurilor în care aceste riscuri pot fi evitate sau diminuate.
➡ Îmbunătățirea calității vieții pentru acești copii, ceea ce le va permite să ducă o viață autonomă și să se bucure de integrarea socială fără riscuri de abuz, neglijare și exploatare
➡ Realizarea unei imagini actuale a situației copiilor cu deficiențe senzoriale în România cu ajutorul sondajului online, cercetare utilă și pentru proiecte viitoare
”Ne bucurăm enorm că, împreună cu Fundația Orange, vom face internetul un loc mai sigur pentru copiii și tinerii cu deficiențe senzoriale și surdocecitate. Tehnologia digitală și internetul sunt parte din viața noastră de zi cu zi, dar acum mai mult ca oricând, trebuie să ne asigurăm că cei mai vulnerabili dintre noi știu cum să se protejeze împotriva riscurilor din mediul online.” Etelka Czondi, Director Sense International România
Proiectul se va derula în perioada ianuarie - decembrie 2021, valoarea lui totală este de 104.721 lei, contribuția Fundației Orange fiind de 91.886 lei.
Vă invităm să faceți cunoștință cu Sensi:
Înființată în anul 2001, Fundația Sense Internațional România este singura organizație din țară specializată în domeniul surdocecității (deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare). Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, Sense International încearcă să schimbăm în bine viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Un exemplu de proiect cu impact major este și Sens pentru viață, dezvoltat în anul 2015, cu sprijinul Fundației Orange.