Centrul Solidaritatea - Fundația Filantropia Timișoara

Centrul Solidaritatea - Fundația Filantropia Timișoara

Susține un ONG 2020

Proiect susținut de Cosmin Danciu Surăianu

Un proiect ce are ca obiectiv creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă (SM) prin dezvoltarea de ședințe de kinetoterapie și consiliere psihologică, servicii ce vin în completarea tratamentului medicamentos.

În raportul "Tineri cu Scleroză Multiplă", realizat de Federația Internațională pentru Scleroză Multiplă, sunt descrise problemele de stimă de sine, educație, stigmă socială, dezvoltare personală sau profesională pe care un adolescent sau tânăr adult le poate întâmpina, pe lângă diagnosticul de scleroză multiplă. Astfel, persoanele afectate de SM se confruntă cu lipsa suportului social, dificultatea de a-și găsi un loc de muncă, stări depresive, anxietate, greutate în a îndeplini sarcini care nouă ni se par firești. Pentru unii dintre acești bolnavi, unele lucruri mărunte sunt mari reușite.

După cum îi spune și numele acestei afecțiuni: boala cu o mie de fețe, deși sunt similitudini la pacienți, totuși fiecare trăiește și se confruntă personal cu această boală. În unele cazuri, această boală poate duce la izolare și singurătate. Suportul primit din partea familiilor și prietenilor este foarte important.

Cosmin Danciu Surăianu, Senior Business Development Executive, Orange România - “Este pentru a treia oară când particip la proiectele lansate de Fundația Orange. Dacă în anii anteriori au fost alți colegi care au și câștigat o finanțare pentru proiectele depuse, în 2020 mă bucur să reușesc să înscriu în lista de „câstigători” și o cauză ce afectează câteva mii de persoane în Romania: scleroza multiplă. Chiar dacă numărul persoanelor impactate este mai redus decât în cazul altor boli, diagnosticul de SM este unul care afectează în mod ireversibil viața celor bolnavi”

Derulat în parteneriat cu cele 18 organizații membre ale Asociației de Scleroză Multiplă din România, proiectul urmărește limitările sociale de care au parte persoanele care sufera de SM și modalitățile prin care aceștia pot fi încurajați să comunice, să relaționeze și să se integreze mai ușor în societate.

Prin intermediul componentei de educare și informare în mediul online, numărul beneficiarilor va depăși 15.000 de persoane, mesajul campaniei ajungând la bolnavi din toată țara, dar și la familiile acestora.

Proiectul va include o serie de activități precum:
➡ Campanie națională de informare privind simptomele "derutante" ale acestei afecțiuni neurologice cronice, pentru care diagnosticarea timpurie contribuie în mod decisiv la încetinirea evoluției bolii
➡ Sedințe gratuite de kinetoterapie și consiliere psiho-socială, derulate la Centrul de Scleroza Multiplă Timișoara, pentru un număr de minim 20 de beneficiari diagnosticați cu SM din judetul Timiș (mobilitatea fiind unul din segmentele cele mai afectate de boală)
➡ Promovarea cauzei prin transmiterea unui comunicat de presă

Fundatia Filantropia Timisoara_Scleroza Multipla

Pe termen lung, proiectul își propune:
➡ Promovarea simptomelor timpurii care pot duce la diagnosticarea bolii și crește implicit șansele de recuperare medicală, dar și de integrare socială a persoanelor afectate
➡ Identificarea argumentelor necesare dezvoltării unor servicii bazate pe nevoile actuale ale beneficiarilor, plecând de la rezultatele anchetei psiho-sociale
➡ Creșterea calității vieții bolnavilor de SM prin dezvoltarea de servicii medicale dedicate, dar și prin promovarea drepturilor sociale specifice acestei categorii vulnerabile

Andreea Sandra, psiholog Fundația Filantropia Timișoara - Credem în abilitatea oamenilor de a se adapta evenimentelor stresante ale vieții utilizând resurse interioare și exterioare: în acest sens, venim în întâmpinare bolnavilor de SM cu servicii de kinetoterapie, psihoterapie, întâlniri recreative. Anul trecut, a fost al doilea an în care Fundația Filantropia din Timișoara s-a alăturat și Stafetei Cicliste, organizate pentru sprijinul lor. Anul acesta, în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, îi susținem de la distanță, dar suntem cu gândul la revederea noastră, cât de curând. (citește interviul cu Andreea Sandra)

Fundaţia Filantropia Timişoara, înfiinţată în ianuarie 2006, este o fundaţie de dezvoltare comunitară, de caritate, non-guvernamentală fără scopuri politice. De-a lungul celor 14 ani de activitate continua, fundația a dezvoltat numeroase proiecte locale, regionale și chiar internaționale, cu peste 7000 de beneficiari direcți, din diferite medii: victime ale traficului de ființe umane, copii abuzați, neglijați, cu risc de abandon școlar, copii și tineri cu merite deosebite la învățătură, familii aflate în dificultate, persoane cu dizabilități, adulți și vârstnici lipsiți de servicii medicale în zona rurale izolate etc.