Salvăm Morile de Apă - Asociația Acasă în Banat

/ /
Salvăm Morile de Apă - Asociația Acasă în Banat

Susține un ONG 2020

Proiect susținut de Andrei Amarghioalei

Prin intermediul acestui proiect, vor fi “salvate” 10 mori de apă din zona Banatului montan, adevărate monumente ale mestesugului popular, care aduc unicitate României și care pot genera valoare pentru comunitățile locale prin turism.

Obiectivul principal este de a susține zone rurale aflate în dificultate, dar cu un potențial turistic cultural și natural ridicat. Astfel, proiectul pune în valoare morile de apă din punct de vedere turistic, cu posibilitate de a genera venituri pentru cei peste 1500 de localnici din vânzarea către turiști a făinii și a produselor derivate.
Toate intervențiile vor fi făcute cu materiale tradiționale, respectând specificul locului.

Andrei Amarghiloaiei, Shop Manager Timișoara, Orange România - “Motivul pentru care am ales să susțin și să particip cu acest proiect vine în urma experienței minunate, trăite în vara anului trecut unde am participat activ în proiectul “Color the Village”. Proiectul acesta nou, va aduce un beneficiu nu doar pentru proprietarii morilor reabilitate, ci și pentru întreaga comunitate de acolo. Îndrum toți colegii să se implice cât de mult pot în ‘’a salva’’ tot ceea ce înseamnă lucruri și obiceiuri lasate de strămoșii noștri deoarece ele au stat la baza formării culturii noastre ca țară”

De ce moara de apă este relevantă în contextul actual? În cei peste 10.000 km parcurși, peste 150 de sate vizitate și 243 mori inventariate, Asociația Acasă în Banat a descoperit că moara, care în trecut juca un rol central în viața oamenilor, este și astăzi un bun indicator al stării sociale a comunității. Acolo unde morile sunt încă funcționale, spiritul de întrajutorare se păstrează, identitatea locală este puternică. Acolo unde morile sunt nefuncționale, distruse sau vandalizate, comunitățile sunt dezbinate, în suferință, cu identitate în criză.

Proiectul va include o serie de activități precum:
➡Studierea obiectivelor, consultarea specialiștilor, întocmirea planului de intervenție pentru fiecare din cele 10 mori din satele Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, județul Caraș-Severin. Vor fi alese două tipuri de clădiri și instalații:
1) mori funcționale și folosite în mod curent de localnici, dar care necesită diferite reparații și îmbunătățiri; 2) mori funcționale, dar oprite din diferite motive
➡ Reabilitarea morilor și a canalului de aducțiune. Curățarea/reabilitarea canalului de aducțiune a apei este esențială pentru funcționarea morii. În aceste etape, vor fi implicați peste 30 de voluntari Orange și din comunitatea locală ➡Înfrumusețarea morilor prin identificarea de soluții estetică personalizate, în funcție de modul în care este construită și de povestea locală
➡Ecologizarea râurilor din zona morilor, o componentă absolut necesară deoarece deșeurile afectează însăși funcționarea morilor, pe lângă faptul că distrug peisajul rural unic din jur
➡ Plasarea de plăcuțe de informare fizice (inexistente în acest moment), cu denumirea morii, câteva date despre istoria ei precum și informații cu privire la proiect.
➡ Promovarea morilor și a comunităților respective se va derula și în mediul online

Salvam Morile de Apa - Asociatia Acasa in Banat


Pe termen lung, proiectul își propune să:
➡ Contribuie la păstrarea obiceiului străvechi al măcinatului, proces ecologic și ieftin de a măcina o făină de bună calitate, ce stă la baza economiei gospodărești
➡ Popularizarea localităților ca destinații turistice și promovarea unui model alternativ, sustenabil, de dezvoltare locală. Două sate – Șopotu Vechi și Pârvova – sunt amplasate în pitoreasca Vale a Almăjului, o zonă cu patrimoniu sătesc foarte bogat, iar al treilea – Gârnic – sat de pemi (etnie cehă), amplasat în Clisura Dunării, o zonă cu turism în creștere
➡ Readucerea morilor în centrul atenției locuitorilor și stimularea protecției integrată a naturii și a morilor care au format o simbioză fericită de sute de ani.

"Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru, vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”. Radu Trifan, Președinte Asociația Acasă în Banat

Un interviu detaliat cu Radu Trifan este disponibil aici.


Asociația Acasă în Banat și-a început activitatea în luna mai 2018 cu acțiuni din domeniul social, reușind până acum 17 reabilitări de case pentru familii defavorizate. Prin proiectul „Color the Village”, în vara anului 2019, în numai patru zile, a reușit renovarea fațadelor a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, cunoscută pentru morile sale de apă.

În acest fel, Asociația a trecut la un nivel mai complex al intervenției socio-culturale, de la cel centrat pe individ la cel focusat pe comunități întregi. Proiectul „Țara Morilor de Apă” a însemnat un adevărat recensământ al morilor de apă de pe întreg teritoriul Banatului Montan.