210 elevi din Jilava beneficiază de educație remedială prin proiectul „Hai la școală după școală”

/ /
210 elevi din Jilava beneficiază de educație remedială prin proiectul „Hai la școală după școală”

Comunicate de presă

București, 10 aprilie 2020. Sub umbrela programului  „Sustine un ONG”, în luna mai 2019, Fundația Orange, Asociația pentru Valori în Educație și Act for Tomorrow au demarat proiectul „Hai la școală după școală!”, având ca obiectiv transformarea unui spațiu nefolosit într-un loc de activități pentru elevii Școlii nr. 2 din Jilava.

Proiectul și-a propus să creeze efecte pe termen lung într-o comunitate puternic defavorizată.  Din păcate, în școala nr. 2 din Jilava cei mai mulți copii din colectivul de 210 elevi reprezintă minorități, iar 1 din 3 trăiește sub pragul sărăciei. În plus, 90% dintre ei provin din familii unde părinții au un nivel de studii scăzut (nu au terminat liceul sau școala profesională). Cu toate acestea, nevoia și dorința lor de educație este mare, însă uneori cele 4 sau 5 ore de cursuri nu le sunt suficiente pentru a învăța.

Renovarea fostei magazii de lemne într-un spațiu de dezvoltare pentru copii

Astfel, fosta magazie de lemne din curtea școlii, a fost adaptată, modernizată, igienizată și organizată într-un spațiu în care se desfășoară activități necesare copiilor. Acestea includ consiliere pshiopedagogică, pregătire remedială la limba română și matematică și organizarea unor ateliere creative și de tehnologie aplicată. Renovarea a durat o lună, iar sala a fost dotată cu video proiector, table magnetice, scaune, mese și cărți, putând fi folosită drept sală de consiliere, bibliotecă, sală de pregătire sau atelier, atât pentru elevii de școală primară, cât și pentru cei de gimnaziu.

„Pentru mine ca părinte, acest centru este foarte important deoarece elevii au șansa creșterii rezultatelor educaționale. Centrul vine cu dotări precum mobilier, video-proiector, laptop, cărți. Am observat că sunt anumite tehnici atractive pentru asimilarea cunoștințelor. Timpul petrecut aici ar putea crește dorința copiilor de a cunoaște mai mult. Este foarte benefic cabinetul de consiliere psihologică. Cred că absenteismul și abandonul școlar este în scădere și datorită acestui centru educațional”, a declarat Măcriș Paula (părinte).

900 de ore de activități educaționale și de consiliere psihologică în noul spațiu

Sălile clădirii renovate au început să întâmpine copii din septembrie 2019, de când au fost organizate activități educaționale în 2 grupe de câte 10-12 copii pe zi. Ei făceau pregătire la limba română sau matematică alături de învățător sau profesor. În paralel, copiii care necesitau suport emoțional au început consilierea cu un psiholog școlar.

Demararea activităților a scos la lumină provocări care nu fuseseră anticipate, precum necesitatea de a oferi o masă copiilor care rămân în plus 2 ore la școală, pe lângă programul obișnuit de ore. Astfel, finanțarea venită din partea Fundației Orange România a fost suplimentată cu o altă finanțare care să asigure o masă caldă copiilor, urmând ca din anul 2021, primăria Jilava să ofere masa caldă tuturor copiilor din cele două școli din localitate. În plus, finanțarea a susținut și angajarea unui psiholog cu normă întreagă la școală.

Proiectul creează efecte pe termen lung, în școală urmând să se desfășoare activități în anii următori, inclusiv prin colaborările cu ONG-urile implicate. Asociația pentru Valori in Educație va oferi în continuare sprijin în procesul educațional pentru școală prin intermediul directorului Stan Stoica, absolvent al Academiei de Leadership și Management Școlar. În același timp, Act for Tomorrow va continua să asigure necesarul de mobilă, pe măsură ce spațiul se va dezvolta.

„Ne place acest loc deoarece activitățile sunt mai interesante. Învățarea este mai plăcută, iar locul ne aduce inspirație. Folosim tablete și dacă avem ceva de văzut, putem vedea la videoproiector. Acolo avem și table magnetice și scriem cu markerul, nu ca în școală, unde folosim în continuare creta. Avem la îndemână și cărți cu imagini foarte frumoase și tot ce ne trebuie. Ne simțim mai bine acolo”, a spus  Florentina Didei(elevă clasa a VII-a)

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unei finanțări în valoare de 32.000 lei, acordate în cadrul „Susține un ONG”, program anual derulat de Fundația Orange. În proiect s-au implicat activ 3 angajați Orange România, având un sprijin suplimentar din partea Act For Tomorrow (prin donația mobilierului) și a primăriei locale din Jilava (care a contribuit parțial la renovarea clădirii).

„Cel mai mare câștig al acestui proiect, vă spun sincer, este al meu: prin aceasta activitate  de voluntariat am făcut lucruri interesante pentru mine și sufletul meu, am ieșit din zona de confort și mai presus de toate, am întărit prietenia cu Alina și Rodica, colegele și partenerele mele de proiect care la fel ca mine, sunt inspirate de educație. Gândul meu de final: găsiți-vă cauza care vă inspiră și puneți-vă sufletul în ea. Veți avea numai de câștigat, a declarat Ramona Stafie, Redesign Marketing Manager Orange și coordonator proiect „Hai la școală după școală”

Susține un ONG este un program anual al Fundației Orange, ce încurajează angajații Orange România să se implice activ în comunitate, prin dezvoltarea de proiecte de filantropie, cu impact social, în parteneriat cu asociații non-profit. Lansat în 2013, programul Sustine un ONG înseamnă 44  de proiecte, peste 230.000 de euro investiți și peste 76.000 beneficiari direcți și indirecți.